'Un cel de plom', la vida novel·lada de Neus Català, al cinema

Carme Martí va escriure el llibre després d'hores de conversa amb Neus Català

Neus Català va plantar cara als nazis, va lluitar a la Resistència francesa i va sobreviure a l'horror de Ravensbrück. Quan va ser alliberada de l'infern, el 5 de maig del 1945, es va prometre no oblidar les companyes. Fins al final es va mantenir  fidel a la seva lluita per la memòria. L'escriptora Carme Martí, que mai va deixar de visitar-la a la residència d'avis dels Guiamets (Priorat), va tenir hores i hores de conversa amb ella i va escriure la novel·la Un cel de plom (Amsterdam, 2012). La novel·la, que ja va ser portada al teatre amb Mercè Arànega en la pell de Català el 2015, ara saltarà a la gran pantalla.

La productora catalana Principal Segona Films n'ha adquirit els drets audiovisuals. "Volem recrear els fets reals viscuts per Neus Català i novel·lats per Carme Martí amb el màxim respecte i rigor possible, especialment en el seu pas pel camp d'extermini de Ravensbrück, a Alemanya, i la seva implicació en el sabotatge d'armament al camp de treball forçat de Holleischen, a l'aleshores Txecoslovàquia", afirma el productor Miquel Romans.

Martí està il·lusionada amb el projecte: "Aquesta història és una autèntica lliçó de vida i de solidaritat i, tant als fills de la Neus com a mi, ens fa molta il·lusió que pugui arribar al gran públic a través d'una pel·lícula. Després de ser alliberada el 1945, la Neus va dedicar la resta de la seva vida a assegurar que no es perdria la memòria del que ella i les seves companyes havien vist i patit, i aquest projecte és una manera més de continuar la lluita per la memòria".

Neus Català, la veu de les dones

Neus Català, que sempre va ser una dona tossuda i valenta, va morir a l'abril als 103 anys, tranquil·lament al llit i envoltada pels seus fills i per la gent que estimava.