Cultura 18/09/2014

El Suprem qüestiona la Llei de la Propietat Intel·lectual de Wert

El tribunat planteja al Tribunal de Justícia de la UE si és legal que la compensació per la pirateria vagi a càrrec dels pressupostos de l'Estat

Efe / Ara
2 min

Madrid / BarcelonaEl Tribunal Suprem (TS) ha presentat davant el Tribunal de Justícia de la UE una qüestió prejudicial que posa de manifest els seus dubtes sobre la legalitat d'una de les mesures incloses en la reforma de Llei de la Propietat Intel·lectual: el fet que la compensació per còpia privada vagi a càrrec dels Pressupostos Generals de l'Estat. La interlocutòria es planteja si això s'ajusta a la legislació europea.

Aquest sistema de pagament va ser recorregut davant del Suprem per tres entitats de gestió. La fórmula es troba inclòs en el projecte de llei que es tramita actualment al Senat, i que ja és el vigent després de ser aprovat al desembre de 2011 en substitució del conegut com a cànon digital. Segons ha explicat el Ministeri d'Educació, Cultura i Esport, la llei segueix vigent malgrat aquest procés.

El projecte de llei es troba actualment al Senat, després de ser aprovat el juliol passat per la Comissió de Cultura del Congrés, on els grups parlamentaris de l'oposició van demanar en les seves esmenes que la compensació per còpia privada sortís dels pressupostos de l'Estat i fossin els fabricants de suports i equips els que es facin càrrec d'aquesta compensació.

Els dubtes plantejats pel TS són, d'una banda, si és legal que aquest sistema no asseguri que el cost de la compensació sigui suportat pels usuaris de còpies privades. I, d'altra banda, si és legal que la quantitat total destinada als Pressupostos de l'Estat, tot i ser calculada amb base al perjudici causat, s'hagi de fixar dins dels límits establerts per a cada exercici.

Les entitats de gestió agrupades en l'Associació per al Desenvolupament de la Propietat Intel·lectual (Adepi) han insistit avui que el model qüestionat pel TS és injust i han demanat al Govern que adopti el sistema de compensació instaurat en la majoria dels països de l'entorn europeu pel que són els fabricants de suports i equips els que han de fer front a aquesta compensació. També el PSOE ha considerat injust el model vigent i ha reclamat al Govern, a través del seu secretari de Cultura, Iban García del Blanco, que rectifiqui i obri immediatament al Senat un diàleg amb el sector i amb l'oposició.

Segons les associacions d'internautes i d'usuaris d'internet, la solució passa perquè el pagament per còpia privada s'apliqui a l'obra original "ja que cal que l'obra s'adquireixi legalment per poder ser copiada".

stats