Música
Cultura 17/03/2017

De Norah Jones a Andrea Bocelli, eclecticisme de luxe a Cap Roig

El grup nord-americà Wilco obrirà la 17a edició del festival empordanès

Xavier Cervantes
4 min
De Norah Jones a Andrea Bocelli, electicisme de luxe a Cap Roig

Barcelona“És l’edició amb la programació més eclèctica possible per captar al màxim de públic”, diu el director del Festival de Cap Roig, Juli Guiu, sobre l’edició que se celebrarà a Calella de Palafrugell del 7 de juliol al 22 d’agost. L’eclecticisme serveix per explicar un cartell que inclou Wilco, Norah Jones, Ben Harper, Estopa, Andrea Bocelli, La Iaia i Melendi, entre d’altres. Pel que fa al públic, i més enllà de les afinitats estilístiques, el festival s’adreça a qui estigui disposat a pagar unes entrades que van dels 20 als 35 euros per veure la doble actuació de Blaumut i Paula Valls i dels 260 als 375 euros per assistir al concert d’Andrea Bocelli. Entre l’un i l’altre, el de Norah Jones costa de 70 a 140 euros; el de David Bisbal, de 40 a 140; el d’Estopa, de 60 a 90, i el dels Amics de les Arts, de 30 a 40.

La dissetena edició del Festival de Cap Roig l’obrirà el grup nord-americà Wilco amb un concert que forma part de la gira de presentació del disc Schmilco (2016). Serà el punt de partida a 25 nits de música amb 28 actuacions, perquè hi ha tres cartells dobles: Blaumut i Paula Valls, Iván Ferreiro i Ramon Mirabet i Sidonie i La Iaia. És a dir, hi haurà tres nits i tres actuacions més que el 2016 i, per tant, és possible que se superin els 45.000 espectadors de l’any passat.

El que no varia és el pressupost, que es manté en els 3,2 milions d’euros. Segons Guiu, el 67% dels ingressos previstos vindran del taquillatge i la resta de l’aportació dels patrocinadors, sobretot de la Fundació Bancària La Caixa, i de les administracions públiques, concretament de la Diputació de Girona i de la Generalitat, tot i que a hores d’ara no se sap quin serà el valor d’aquestes ajudes. Cap Roig no té subvenció directa de la Generalitat perquè s’acull al finançament de les ajudes reintegrables, que l’any passat es va tancar amb una aportació de 29.000 euros al festival. En la roda de premsa que es va fer ahir a la seu de La Caixa a Barcelona, el conseller de Cultura, Santi Vila, va assenyalar que el festival “s’ha sabut guanyar la complicitat del conjunt de la ciutadania”, i que rep una subvenció pública “testimonial”.

Artísticament, el Festival de Cap Roig del 2017 manté la línia d’edicions anteriors, sobretot des que l’organitza la promotora Clipper’s, combinant estrelles internacionals i artistes i grups espanyols i catalans. Per exemple, a més de Wilco, hi actuaran els nord-americans Ben Harper, Jason Derulo, Norah Jones, Anastacia i la cantant i guitarrista Chrissie Hynde al capdavant de The Pretenders; el britànic Passenger, nom artístic del cantautor britànic Mike Rosenberg, i el porto-riqueny Luis Fonsi, supervendes del pop llatí.

La selecció d’artistes espanyols es nodreix de noms amb prou poder de convocatòria per omplir el Palau Sant Jordi com David Bisbal, Melendi, Miguel Bosé i Dani Martín, a més d’altres com India Martínez, Iván Ferreiro, Hombres G i la girlband Sweet California. La representació catalana inclou Estopa, Sílvia Pérez Cruz amb l’espectacle Vestida de nit, Els Amics de les Arts, Blaumut, Ramon Mirabet i La Iaia. I com és habitual hi haurà dues jornades infantils, aquest vegada amb espectacles basats en Alícia al país de les meravelles i La sireneta.

Tot i que la lírica no sovinteja a Cap Roig, el festival cada any li dedica almenys una nit. Aquesta vegada el protagonista serà el tenor italià Andrea Bocelli. “És un concert que em fa una il·lusió especial, amb 69 músics en escena”, diu Guiu.

Concert solidari d’Umberto Tozzi

Segons el director general de la Fundació Bancària La Caixa, Jaume Giró, la cita musical empordanesa és un esdeveniment que “va més enllà de la música”. “Donant suport al festival estem contribuint a la dinamització econòmica de les comarques gironines”, diu Giró, que també destaca “el vessant social” del festival, que l’any passat va destinar 18.000 euros al centre ocupacional Tramuntana de Palafrugell. Aquest any part de la recaptació del concert d’Umberto Tozzi anirà a l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona, per a la millora de les tècniques de la cirurgia oncològica.

Al marge del festival, la Caixa impulsa un nou projecte a Cap Roig que es materialitzarà la tardor del 2018. Serà “un espai de reflexió” semblant al que la fundació bancària té al Palau Macaya de Barcelona i on, segons explica Giró, se celebraran “unes jornades sobre economia social” i es fomentarà el debat per “vetllar perquè el capitalisme tingui un rostre humà” i per “garantir la igualtat d’oportunitats”.

La programació de Cap Roig 2017 és la següent:

Wilco (7 de juliol)

Anastacia (14 de juliol)

Passenger (15 de juliol)

The Pretenders (22 de juliol)

Paula Valls + Balumut (28 de juliol)

Norah Jones (29 de juliol)

Estopa (30 de juliol)

Sílvia Pérez Cruz (31 de juliol)

Melendi (1 d'agost)

Els Amics de les Arts (2 d'agost)

India Martínez (3 d'agost)

Cap Roig Mini: 'Alicia en el País de las Maravillas' (4 d'agost)

Luis Fonsi (5 d'agost)

Dani Martín (6 d'agost)

Iván Ferreiro + Ramon Mirabet (7 d'agost)

Sweet California (8 d'agost)

Miguel Bosé (9 d'agost)

Sidonie + La Iaia (10 d'agost)

Umberto Tozzi (12 d'agost)

Hombres G (13 d'agost)

Ben Harper (14 d'agost)

Andrea Bocelli (16 d'agost)

Cap Roig Mini: 'La sirenita' (20 d'agost)

David Bisbal (21 d'agost)

Jason Derulo (22 d'agost)

stats