Art
Cultura 27/04/2015

La Xina acapara art occidental a la subhasta de primavera de Christie's

Entre les obres més destacades, hi ha 'Grand vase aux danseurs' de Picasso (1950) i l'estàtua 'Dance of Time I', de Dalí (1979).

Efe
2 min
Dance of Time I, de Salvador Dalí (1979) / CASTLE GALERIES

ShangaiLa casa britànica de subhastes Christie's ha venut, en la segona subhasta de primavera a Xina, tot el seu art occidental, incloent-hi obres de pintors nacionals com Picasso o Dalí.

Xina, que s'ha consolidat com la primera potència en el mercat de l'art del continent asiàtic, i la segona a nivell mundial (darrere dels EEUU), va invertir un total de 86,8 milions de iuans (12,8 milions d'euros) en la compra de 74 dels 84 lots d'art occidental i asiàtic, joies i ampolles de vi que oferia la casa de subhastes.

Entre les obres venudes destaquen el 'Grand vase aux danseurs' ('Gran gerro dels ballarins'), de Picasso, que data del 1950 i es va subhastar per 450.199 euros; i una estàtua de Dalí, 'Dance of Time I' ('Dansa del Temps I'), creada amb bronze i amb pàtines daurades i verdes el 1979, venuda per 396.710 euros. Entre els artistes de la col·lecció també s'hi comptaven Marc Chagall, Andy Warhol i Tom Wesselmann, entre d'altres. A més, també es van assolir rècords de preus per obres de cinc artistes asiàtics diferents: els xinesos Chen Yujun, Li Jin i Wu Yiming, i els artistes de Singapur Chua Ek-Kay i Tan Oe-Pang.

Christie's ja havia venut diverses obres de Picasso a Xina en subhastes d'abril el 2014 i el 2013, després de superar un problema que va tenir amb el país asiàtic el 2009, quan es van posar a subhasta dues escultures que Xina va reclamar com a pròpies i que havien estat espoliades al segle XIX. La subhasta de les estàtues -un cap de rata i un de conill de bronze, dos dels 12 animals del zodíac xinès que formaven part d'una font de l'antic palau d'estiu saquejat el 1960, en la Segona Guerra de l'Opi- va ser sabotejada per un comprador, que es va negar a pagar-les.

El comprador va reclamar, en una roda de premsa, que els caps de les escultures fossin retornats al seu país, i van quedar en custòdia de la família de l'empresari François-Henri Pinault (un dels directius de Christie's), que les va tornar al Museu Nacional de Xina, a Pequín, el juny passat.

stats