Els Mossos estrenen portal de dades obertes amb més de 500.000 registres

El conseller Jordi Jané diu que la policia catalana entra a la "primera divisió" de la transparència

Els Mossos d'Esquadra fan un pas endavant en la transparència i han obert avui a la ciutadania a través de la web dels Mossos més de 500.000 dades policials actualitzades. Fins ara, la informació policial només era a l'abast dels periodistes quan aquests ho demanaven via departament de comunicació o en les compareixences de premsa periòdiques. El catàleg de dades obertes inclou els delictes coneguts i resolts per cada una de les 59 àrees bàsiques policials des del 2011 fins al febrer d'aquest 2017. La informació s'actualitza cada mes. També hi ha dades de violència masclista o dels trasllats penitenciaris. Els arxius són bases de dades que es poden descarregar en formats reutilitzables. 

El conseller d'Interior, Jordi Jané, ha assegurat que amb el nou portal, la policia catalana entra a la "primera divisió" a nivell de transparència ,amb l'objectiu de millorar l'"eficàcia global" i d'acostar la tasca dels Mossos a la ciutadania. Jané ha assegurat que és un punt de partida i que en els propers mesos s'alliberaran més dades.

Amb tot, queden fora de l'accés públic el detall sobre els dispositius antiterroristes, especialment els punts d'interès policial de vigilància antigihadista, o els casos judicialitzats davant l'Audiència Nacional i alguns altres "casos concrets" especialment sensibles, segons el conseller. Tampoc hi ha dades a nivell de municipi o de barri, que és el més fàcil de creuar amb altres estadístiques oficials.

El Servei Català de Trànsit també està treballant en un portal propi de dades obertes, amb les estadístiques de la sinistralitat viària. 

Transparència, periodisme i dades obertes

L'explosió de les dades, la capacitat per mesurar-ho i registrar-ho tot, està transformant la nostra societat. També el periodisme. Més enllà de les filtracions massives de WikiLeaks o els papers de Panamà, la principal font d'informació de l'anomenat periodisme de dades són les bases de dades públiques de les administracions. El 2009 Barack Obama va ordenar obrir els arxius de dades del govern dels Estats Units. El mateix any neix el DataBlog, del diari britànic The Guardian, pioner i de referència. El 2010, la redacció de ProPublica guanya el primer premi Pulitzer per un treball de periodisme de dades. Els mitjans anglosaxons van molt per davant. Hi té a veure una cultura de la transparència més avançada i també el mateix fet de recollir les dades i processar-les. Als Estats Units es mesura pràcticament tot i es fan estadístiques per a tot. Un exemple: un interactiu de 'The New York Times' del 2013 permetia veure en un mapa interactiu les inspeccions per rosegadors i altres animals que havien rebut els restaurants de la ciutat a partir de dades obertes. Abans de reservar taula, un veí de Nova York pot saber si el restaurant del costat de casa ha estat multat p el departament municipal de sanitat pública. Des del punt de vista policial, diaris com el 'Chicago Tribune'  tenen seccions dedicades a explorar les dades de crims geolocalitzades amb tota mena de detalls.  

A Catalunya, la llei de la transparència ha marcat un punt d'inflexió perquè obliga les administracions a donar accés a tota la informació pública de què disposin –també els arxius de dades–, llevat de les dades personals protegides per la llei de protecció de dades.

Qualsevol ciutadà –també els periodistes, òbviament– poden fer peticions d'accés a la informació pública. L'ARA ha obtingut algunes informacions com les dades de recaptació dels radars o els retards de Renfe per aquesta fórmula. Però més enllà d'aquesta via passiva, cada cop més administracions públiques de l'Estat estan assumint aquest canvi cultural en la gestió de la informació i estan obrint voluntàriament les seves dades a través dels portals de transparència.

Ara Data, l'espai de periodisme de dades de l'ARA

Les dades obertes del registre d'accidents de la Guàrdia Urbana van permetre elaborar a un equip de l'ARA  aquest interactiu amb els 3.566 accidents de bici a la ciutat de Barcelona entre el 2010 i el 2015. L'ARA agrupa totes les notícies basades en dades en el nou espai Ara Data, creat el maig de l'any passat. Un dels principals treballs ha estat aquest reportatge sobre els incendis forestals a Catalunya on es poden veure sobre el mapa 2.886 incendis forestals, des de principis del segle XIX fins al 2015.

Més continguts de

Catalunya, radar a radar, multa a multa

Els radars recapten 254 milions en 5 anys

Ara Data publica les multes i els diners ingressats pels 242 radars de les carreteres catalanes

incendis forestals

Per què Catalunya crema

L’oblit dels boscos i una estratègia centrada en l’extinció alimenta els grans incendis forestals

Noms de nadó per a pares indecisos

Noms de nadó per a pares indecisos

Més curts, laics i mediàtics. Rànquings i tendències que expliquen la Catalunya del segle XXI. Així ha evolucionat l’onomàstica

Bicis

Barcelona, revolució bici

L’augment de ciclistes obliga a revisar la convivència amb els cotxes i els vianants

La nova gramàtica del català. Imatge per a l'interactiu columna esquerra

10 coses que passaran a ser correctes amb la nova gramàtica

La 'Gramàtica de la llengua catalana' de l'Institut d'Estudis Catalans completa i actualitza la de Pompeu Fabra, de 1918-1933

fotoHome315

Tots els gols de Leo Messi

Així ha marcat el crac argentí amb el Barça