Microsites Ara Data 18/01/2017

Trump, amb la popularitat per terra

Bush també va perdre en vots però es va estrenar amb valoració positiva

Auri Garcia Morera
3 min
Trump, el president més impopular de la història recent dels EUA

BarcelonaDonald Trump arribarà a la Casa Blanca com el president més impopular de la història recent dels Estats Units. Dels últims quatre presidents, de fet, és l’únic que arriba al càrrec amb més detractors que partidaris. En l’última enquesta publicada per Gallup té un 40% d’aprovació i un 55% de desaprovació. Barack Obama, George W. Bush i Bill Clinton van arribar a la Casa Blanca amb un saldo positiu.

Dimarts, després que es publiquessin diverses enquestes amb dades semblants, Trump es va afanyar a desacreditar-les amb aquest tuit: “La mateixa gent que va fer les enquestes electorals falses, i que es va equivocar tant, ara fa enquestes d’aprovació. Estan manipulades, igual que abans”. Les enquestes electorals es van equivocar en el guanyador de la presidència per culpa de només cinc estats, però sí que van encertar el guanyador en vots.

Molt pitjor que els predecessors

Les xifres de Trump són molt pitjors que les d’Obama, un dels presidents més populars a l’inici del mandat, però també que les de Bush, un dels més impopulars. Trump va perdre de 2,1 punts i ara té un saldo negatiu de 15 punts. Obama va guanyar de 7,3 punts i després tenia un saldo positiu de 60 punts. Bush va perdre en vots, com Trump, però després tenia una valoració molt millor que el resultat electoral, com Obama. Va perdre de mig punt, i es va estrenar amb un saldo positiu de 26 punts.

Les dades de Trump són només una mica pitjors que les dels seus predecessors entre els simpatitzants del seu partit, i la causa del rècord negatiu és la mala opinió entre els independents i els simpatitzants del partit rival. Només l’aproven el 33% dels independents i el 8% dels demòcrates, mentre que a Obama l’aprovaven el 75% dels independents i el 60% dels republicans, i a Bush, el 60% dels independents i el 31% dels demòcrates.

Superat pel seu vicepresident

Dels últims quatre presidents, Trump també és l’únic que, en el moment d’assumir el càrrec, es veu superat pel seu vicepresident. Segons l’enquesta de Gallup, Mike Pence té un 42% d’aprovació, dos punts més que Trump. Obama, Bush i Clinton van arribar a la Casa Blanca amb un percentatge d’aprovació més alt que els seus vicepresidents, tot i que en el cas de Bush el seu avantatge era excepcionalment baix, de només un punt.

Les enquestes també demanen l’opinió sobre la primera dama, Melania Trump, que té un 37% d’aprovació, tres punts per sota de Trump. Quan van arribar a la Casa Blanca, Michelle Obama, Laura Bush i Hillary Clinton tenien xifres d’aprovació més altes que les de Melania Trump però més baixes que les dels presidents. Vicepresident i primera dama solen tenir menys suport però també menys rebuig, i un percentatge d’indiferents molt més alt.

Obama es recupera al final

La valoració d’Obama en el moment de deixar el càrrec és molt més discreta que la que tenia quan hi va arribar. Del 78% d’aprovació previ a la presa de possessió va passar a un 69% en l’inici del primer mandat i ha estat sempre molt per sota des de llavors. De fet, a la meitat del segon mandat, coincidint amb la derrota demòcrata en les eleccions al Congrés, va estar diversos mesos seguits en números vermells.

Amb la irrupció de Trump en el panorama polític, la valoració d’Obama s’ha recuperat. Va arribar a un màxim del 62% d’aprovació al novembre, després de les eleccions, i en l’última enquesta de Gallup té un 58%. Bush va deixar el càrrec amb un 34% d’aprovació, i Clinton, amb un 66%. Igual que Trump, Obama pateix els efectes de la polarització. Marxa amb un 17% d’aprovació entre els republicans, mentre que Clinton tenia un 39%.

stats