La majoria dels universitaris catalans s'han de desplaçar a una altra comarca per estudiar

A l'àmbit metropolità, Camp de Tarragona, Ponent i Comarques Gironines la major part dels alumnes poden estudiar al mateix àmbit territorial

Tres de cada quatre estudiants universitaris residents a Catalunya s’han de desplaçar a un altre municipi per anar a la universitat, segons les dades més recents publicades per l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat). Aquesta proporció, a més, s’ha incrementat lleugerament en els últims anys: mentre que el curs 2011-2012 eren el 72%, el curs 2017-2018 van ser el 74%.

Concretament, dels 161.810 alumnes matriculats a estudis universitaris el curs 2017-2018, només un 26% vivia en el mateix municipi on estudiava, el 15% s’havia de desplaçar a un altre municipi dins de la mateixa comarca, i una part majoritària, el 59%, s’havia de desplaçar a un municipi d'una altra comarca.

Pel que fa l'àmbit metropolità, el 94,5% dels universitaris que hi resideixen poden estudiar a aquesta mateixa àrea, on hi ha una densitat de població més alta i una gran concentració de centres universitaris.

En el cas del Camp de Tarragona (63,5%), Ponent (60%) i les Comarques Gironines (56%) també són majoria els que estudien al mateix àmbit territorial. Per contra, a les Comarques Centrals, una zona limítrofa amb altres que acullen grans universitats, només estudien al mateix àmbit el 28,6% dels estudiants.

Al Penedès i les Terres de l’Ebre, els alumnes que estudien al mateix àmbit territorial no arriben al 10%, i a l’Alt Pirineu i Aran, la totalitat dels 1.170 universitaris i universitàries que hi resideixen s’han de desplaçar de territori per estudiar.

En el cas dels estudis no universitaris, en canvi, la gran majoria dels alumnes viuen a prop dels centres educatius. Les dades, de fet, segueixen el patró oposat. Durant el curs 2017-2018, el percentatge d’alumnes que estudiaven al mateix municipi era del 83%.

Catalunya, radar a radar, multa a multa

Els radars recapten 254 milions en 5 anys

Ara Data publica les multes i els diners ingressats pels 242 radars de les carreteres catalanes

incendis forestals

Per què Catalunya crema

L’oblit dels boscos i una estratègia centrada en l’extinció alimenta els grans incendis forestals

Noms de nadó per a pares indecisos

Noms de nadó per a pares indecisos

Més curts, laics i mediàtics. Rànquings i tendències que expliquen la Catalunya del segle XXI. Així ha evolucionat l’onomàstica

Bicis

Barcelona, revolució bici

L’augment de ciclistes obliga a revisar la convivència amb els cotxes i els vianants

La nova gramàtica del català. Imatge per a l'interactiu columna esquerra

10 coses que passaran a ser correctes amb la nova gramàtica

La 'Gramàtica de la llengua catalana' de l'Institut d'Estudis Catalans completa i actualitza la de Pompeu Fabra, de 1918-1933

fotoHome315

Tots els gols de Leo Messi

Així ha marcat el crac argentí amb el Barça