Quines escapades!

Desconnectar mirant les estrelles: l'astrotursime ja brilla fort a Catalunya

Iglús amb el sostre transparent, sopars romàntics sota la Via Làctia, sessions astronòmiques per a tota la família... El turisme vinculat a l'observació de les estrelles s'obre camí com un potent atractiu per a les zones rurals

5 min
Estances per mirar el cel.

Estirar-se al llit de panxa enlaire, apagar els llums i gaudir del cel estrellat. Durant l'última dècada, arreu de Catalunya han nascut un munt de propostes turístiques relacionades amb l'observació de les estrelles. S'agrupen sota l'etiqueta de l'astroturisme i ofereixen un catàleg ben divers d'activitats: des de pernoctar en allotjaments acollidors amb visió directa a les constel·lacions fins a descobrir en família les curiositats de l'astronomia mirant a través de telescopis. La contaminació lumínica de les grans ciutats ha convertit l'astroturisme en un fenomen gairebé exclusiu dels entorns rurals. A Catalunya ja ha arrelat amb força en comarques com la Noguera, el Baix Camp, l'Anoia, el Pallars Sobirà, el Pallars Jussà, el Garraf o l'Alt Empordà, i cada vegada són més els actors públics i privats que veuen les nits estrellades com unes aliades excel·lents per fomentar el turisme sostenible, responsable i de proximitat.

"Sempre hem mirat les estrelles, però emparellar aquesta pràctica amb experiències turístiques és un concepte molt recent", avança Inma Díaz Soria, professora de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i experta en turisme de proximitat. A Catalunya, els entesos situen les primeres espurnes de l'astroturisme a principis d'aquest segle. "El 2001, l'aprovació de la llei d'ordenació ambiental de l'enllumenat per a la protecció del medi nocturn va convertir Catalunya en una destinació pionera en la preservació de la visió de les estrelles", diu Francesc Fusté, professor de la Universitat de Girona (UdG) i investigador del Laboratori Multidisciplinar de Recerca en Turisme.

Tanmateix, el mecanisme clau que va propulsar l'astroturisme català no va aparèixer fins al 2009, amb la creació de la Fundación Starlight. Es tracta d'una entitat impulsada per l'Institut d'Astrofísica de Canàries i la consultora Corporación 5 dedicada a expedir segells que certifiquen la qualitat dels cels nocturns. "Van idear un sistema d'etiquetes que permeten als turistes identificar espais naturals protegits, destinacions turístiques i allotjaments que són excel·lents per contemplar els cels estrellats", explica Díaz. Des d'aleshores, l'entitat ja ha atorgat una vintena de distincions a establiments, municipis i parcs naturals de Catalunya que ho han sol·licitat i que han superat tots els requisits que els demana l'entitat.

D'enamorats a científics

La pràctica de l'astroturisme aglutina públics ben diferents. D'una banda, hi ha les persones interessades, estrictament, en l'aprenentatge de l'astronomia. De l'altra, hi ha parelles i famílies que només busquen desconnectar unes hores de la rutina i deixar-se emportar per la curiositat i el romanticisme que sempre han envoltat els conceptes de la nit, el cel i les estrelles. Conscient que han d'acontentar aquests dos perfils tan dispars, les iniciatives catalanes d'astroturisme han anat creant un catàleg d'activitats a mida.

L'exemple més clar el trobem a l'Observatori Fabra, situat a la cara sud del Tibidabo. Inaugurat el 1904, ostenta el títol de ser el quart observatori més antic del món que encara funciona. Sota el paraigua de la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona, l'observatori organitza des de cursos de sismologia per a un públic especialitzat fins a visites guiades diürnes i nocturnes per a les famílies que volen descobrir les instal·lacions i el cel de Barcelona. La cirereta del pastís la van estrenar fa poc, de la mà de la productora Sternalia. Es tracta de la possibilitat de sopar sota les estrelles al mirador de l'edifici, durant l'estiu. Amb un preu d'entre 79 i 126 euros, l'experiència inclou una conferència de divulgació de 30 minuts, la visita a l'observatori i la tria d'un dels menús inspirats en l'espai. "Combina l'observació astronòmica amb una suggerent proposta gastronòmica", diuen els impulsors.

Al Parc Astronòmic del Montsec, al terme municipal d'Àger, també programen activitats per acostar l'astronomia a públics ben diversos. "Tenim un públic absolutament heterogeni: des dels alumnes que ens visiten amb l'escola fins al públic familiar i gent més experimentada", diu Salvador J. Ribas, director del Parc Astronòmic del Montsec. Entre les propostes que ofereixen destaquen les experiències astronòmiques adreçades a infants i una activitat ben singular per a un públic de nínxol: els amants de la música de Pink Floyd. Aprofitant que aquest 2024 es compleix el 50è aniversari de la publicació del mític àlbum The dark side of the Moon, el parc projecta al seu planetari un espectacle visual i sonor que combina vistes del Sistema Solar amb les cançons del grup britànic.

"Gràcies a les condicions idònies que té el nostre entorn, protegit per llei, podem oferir experiències que han convertit el Montsec en un territori punter per a l'astroturisme", resumeix el director del parc. A Catalunya hi ha altres espais emblemàtics on practicar activitats similars, com el Parc Astronòmic Muntanyes de Prades, al Baix Camp; l'Observatori Astronòmic d'Albanyà, a l'Alt Empordà; l'Observatori Astronòmic MónNatura Pirineus, al Pallars Sobirà; o l'Observatori Astronòmic de Castelltallat, situat entre el Bages i el Solsonès.

Fer nit sota la lluna

Més enllà de les sessions de divulgació i les visites guiades als observatoris, l'astroturisme també s'ha obert camí al sector dels allotjaments turístics. Un dels primers negocis d'aquestes característiques que va sorgir a Catalunya va ser a Cornellà del Terri, a Girona. Es diu Mil Estrelles i, des de 2012, ofereix la possibilitat de passar la nit en unes singulars bombolles inflables que tenen la part superior transparent per contemplar el cel estrellat. S'ubiquen al voltant d'una masia del segle XIII, en parcel·les separades que garanteixen un alt nivell de privacitat, i tenen totes les comoditats dels hotels convencionals.

"Qui més ens visita són les parelles d'enamorats –avança Núria de Ros, directora del negoci–. De fet, ens hem convertit en un regal molt habitual per fer en casaments", concreta. Però també hi van aficionats de l'astronomia. "Lloguem telescopis per observar el cel des de les bombolles i oferim tertúlies astronòmiques amb experts, per a grups reduïts de fins a sis persones", afegeix. De Ros confirma l'auge i l'èxit de l'astroturisme a Catalunya. "Durant els últims anys han anat sorgint allotjaments molt similars al nostre, si bé a Mil Estrelles tenim un tendal patentat i una aposta molt clara per la intimitat de les bombolles", apunta.

A l'altra punta del país, a prop de Prades (Baix Camp), hi ha un altre dels negocis insígnia del sector. Es tracta d'El Xalet de Prades, un complex rural amb més de 30 allotjaments ecològics situats al Parc Natural de la Serra del Montsant. Entre totes les opcions que ofereix als hostes hi ha la possibilitat de pernoctar en uns iglús equipats amb un sostre panoràmic de 360 graus. "Vam obrir el 2008 oferint un allotjament rural convencional, el 2015 vam créixer apostant per cases als arbres i el 2019 vam afegir-hi els iglús de les estrelles", explica Pilar Montañola, directora de l'establiment. El Xalet de Prades està a tocar del Parc Astronòmic Muntanyes de Prades i també ofereix un servei d'observació de les estrelles amb guia i telescopi, com un complement a l'estada.

L'impacte sobre el territori

"L'astronomia pot ajudar a frenar el despoblament de les zones rurals perquè, d'una banda, genera activitats científiques i, de l'altra, fa que apareguin negocis vinculats a l'astroturisme", concreta Inma Díaz, experta de la UAB, que cita els beneficis que també detecta la Fundación Starlight. La professora també en destaca dos aspectes més. "Com que és una activitat que, majoritàriament, es fa de nit, obliga a la pernoctació del turista i, per tant, fa allargar l'estada al territori", concreta. El segon tret té a veure amb la sostenibilitat. "És un turisme molt vinculat al respecte pel medi ambient i amb moltes possibilitats educatives", diu.

Per a Francesc Fusté, expert de la UdG, l'astroturisme és també la porta d'entrada a un món que va més enllà de descobrir l'entorn natural. "Pot ser un element important de diversificació per a les zones rurals: el cel és un valor natural únic que l'astroturisme transforma en una eina de desenvolupament turístic", conclou.

Quins són els quatre millors cels estrellats del territori?


  1. Serra del Montsec. Ubicat entre la Noguera, el Pallars Jussà i la Baixa Ribagorça, és un dels indrets predilectes per als amants de l'astronomia i l'astroturisme. És un dels pocs territoris de la Península que han aconseguit mantenir la distinció de qualitat com a Reserva Starlight des del 2013. També té el certificat de Destinació Turística Starlight. A la zona hi ha el Parc Astronòmic del Montsec.
  2. Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. Juntament amb la serra del Montsec, és el segon indret de Catalunya que ha aconseguit la certificació Reserva Starlight. La té des del 2018 i, periòdicament, s'hi organitzen activitats astronòmiques.
  3. Muntanyes de Prades i serra de Montsant. Aquesta zona és, des del 2021, el territori més extens d'Europa protegit contra la contaminació lumínica. Té el segell de Destinació Turística Starlight, inclou el Parc Astronòmic Muntanyes de Prades i els guies estan acreditats per aquesta fundació.
  4. Montgai. Aquest municipi de la Noguera, a Lleida, té tan sols 650 habitants i un terme de més de 30 quilòmetres quadrats. L'escassa contaminació lumínica i les excel·lents condicions atmosfèriques li han valgut el certificat Municipi Starlight, que va aconseguir l'estiu del 2022.

stats