Quines escapades!

Els fogons de Catalunya, una excusa per trobar l’escapada perfecta

El turisme enogastronòmic guanya adeptes i multiplica la seva oferta

3 min
Oliveres a Lleida.

Després de ser el primer territori del món en rebre la distinció de Regió Mundial de la Gastronomia de l’any 2025, Catalunya ha multiplicat l’oferta adreçada a les persones que volen descobrir els seus paisatges al mateix temps que s’endinsen en els plaers dels seus fogons. La cuina catalana no té un únic plat insigne, sinó infinitat de propostes. Tastar aquestes propostes és l’excusa perfecta per viatjar al cor d’un territori on el menjar, el beure i el fet de compartir aquests plaers són considerats temes molt seriosos.

El mapa de Catalunya és un mosaic viu que mostra una variada oferta en enoturisme i turisme gastronòmic. Des de la perspectiva vinícola, hi conviuen dotze denominacions d'origen, més de 300 cellers que es poden visitar i nou rutes del vi per descobrir les denominacions d’origen de l’Empordà, Pla de Bages, Alella, Priorat, Penedès, Lleida, Trepat, Terra Alta i Tarragona.

Des del punt de vista gastronòmic, hi ha dotze productes amb denominació d'origen protegida (DOP) i deu amb indicació geogràfica protegida (IGP), molts dels quals es poden descobrir directament dels seus productors al programa Benvinguts a Pagès durant tot l'any. Hi ha setze rutes dissenyades per acostar-se a les explotacions i omplir el rebost comprant directament al productor. Cada ruta inclou explotacions, restaurants, allotjaments, activitats complementàries i altres recomanacions de visites culturals i paisatgístiques i es pot utilitzar com a guia o com a inspiració.

Les escapades relacionades amb l’oli d’oliva verge extra són una altra de les propostes que estan guanyant molts adeptes. Catalunya disposa de cinc denominacions d'origen protegides que són el reflex de la diversitat i la riquesa dels olis catalans; Siurana, les Garrigues, Terra Alta, Baix Ebre-Montsià i Empordà.

Els restaurants catalans –més de 50 amb estrelles Michelin– són el millor lloc on degustar vins i productes, que també es poden conèixer de manera més festiva als esdeveniments enogastronòmics organitzats cada any. “La candidatura de Regió Mundial de la Gastronomia 2025 és una nova oportunitat per valorar la nostra gastronomia, per visibilitzar-la. La cuina catalana té una història, una llengua i un corpus culinari que són diferents dels d’altres territoris”, assegura el cuiner Joan Roca.

Referent internacional

Un seguit d’esdeveniments s’organitzaran arreu del territori amb l’objectiu de posicionar Catalunya com a gran referent mundial de l’alimentació i el turisme enogastronòmic. Entre les noves iniciatives que es posaran en marxa amb l’objectiu de fer valdre la producció alimentària, la cuina catalana i Catalunya com a destinació turística de qualitat hi ha la Setmana Internacional de la Regió Mundial de la Gastronomia, que tindrà lloc a les principals ciutats i països on hi ha delegacions del Govern de Catalunya, i que inclourà actes diversos com ara promocions en punts de venda o restauració, tast de vins, vetllades culturals, debats, experiències enogastronòmiques, intercanvis de cuiners, etc.

També destaca la celebració de l’Àpat Catalunya, un sopar multitudinari en algun carrer o espai públic emblemàtic de Barcelona a l’estil festa major, amb protagonisme dels plats i receptes més icòniques de la gastronomia catalana. D’altra banda, es treballarà perquè la 9a convocatòria de la Conferència Mundial d'Enoturisme de l’Organització Mundial del Turisme (OMT) se celebri a Catalunya i es realitzarà el Som Gastronomia Tour 2025, un seguit de presentacions als principals mercats emissors de turisme enogastronòmic a Catalunya, orientades a operadors, premsa i prescriptors, amb un component tecnològic i innovador.

A més, es donarà visibilitat als 130 paisatges singulars del nostre país i l’oferta gastronòmica que ofereix cadascun d’ells, es faran activitats que connectaran art, esport, cultura i cuina catalana, s’impulsaran els Premis Nacionals de l’Alimentació, s’oferirà una agenda internacional intensa perquè la pagesia, les empreses d’alimentació i el món de la gastronomia de Catalunya voltin pel món i se celebrarà el desè aniversari de Benvinguts a Pagès, una iniciativa que és un èxit i que ha aconseguit apropar la ciutat al camp.

“Tindrem l’oportunitat de demostrar com aquí tenim productors d’aliments i cuiners d’excel·lència, és aquesta amalgama, la que ens ha donat aquest reconeixement. Amb aquest títol, posem encara més en valor el nostre sistema agroalimentari i posem encara més en valor l’orgull de país on vivim: Catalunya, on el menjar és cultura”, assegura Carmel Mòdol, secretari d’Alimentació. “La distinció de Regió Mundial de la Gastronomia 2025 ens ajudarà a afavorir la producció alimentària, la nostra cuina i la nostra destinació. El nostre llegat culinari, vinculat a la innovació i el talent, han fet que Catalunya sigui el país del món on es menja i beu millor”, presumeix Roger Torrent, conseller d’Empresa i Treball.

stats