Turisme

Matarranya, la comarca que fa de l’slow turisme un senyal d’identitat

La comarca del Matarranya amaga fantàstics tresors naturals i artístics

2 min
Vista del poble de Valderrobres a Matarranya.

Situada a la província de Terol, la comarca del Matarranya ha estat històricament un nexe entre les terres d’interior i la costa del Mediterrani. Amb una extensió de poc més de 930 quilòmetres quadrats, comprèn 18 poblacions envoltades de camps de conreu sota la imponent ombra del massís dels Ports de Beseit. Pintures rupestres, poblats ibers, fortificacions, castells i capelles-portals conformen un patrimoni monumental exemple d’èpoques com el gòtic llevantí o l’arquitectura civil manierista.

Poblet ibèric de Sant Antoni a Calaceit

Parlem d’un territori eminentment muntanyós, amb una gran varietat de paisatges i relleus, ideal per gaudir-lo amb excursions a peu o seguint la seva extensa xarxa de rutes i camins aptes per fer a cavall o en bicicleta. Pel que fa al turisme cultural, són molt interessants propostes com la ruta de les presons, la ruta gòtica, fer una passejada pels seus museus i centres d’interpretació, així com fer ruta resseguint els seus llocs històrics o el seu ric patrimoni arquitectònic. Com explica el president de la comarca, Isel Monclús, el Matarranya «és una zona preciosa i sostenible», que conserva tot el seu atractiu gràcies a l’esforç de la gent de la comarca, que ha invertit temps i estalvis per aconseguir que mantingui el seu caràcter i disposi de tots els serveis que pot necessitar el visitant. Una comarca on destaquen els seus espais naturals, que podeu descobrir, per exemple, resseguint la ruta de les passarel·les del Parrissal de Beseit, un autèntic pulmó verd de la comarca, o visitant algunes de les espectaculars zones de bany de la comarca, com les basses del riu Algar, el Toll del Vidre o la Font de la Rabosa. «A més, tenim l’embassament de Pena i el paisatge incomparable que el riu Matarranya ha forjat en el seu pas pel massís d’Els Ports de Beseit».

Vista de Ports de Beseit

Uns atractius que fa que la comarca rebi visitants de dos tipus. Els primers «aposten per la natura i per respirar la tranquil·litat que ofereix el nostre territori. S’allotgen en cases i hotels rurals, o fan ruta en autocaravana. I els segons venen per descobrir la nostra tradició cultural i el patrimoni històric i arquitectònic que amaguen els nostres pobles. Tot un patrimoni que hem sabut conservar, amb pobles que han estat reconeguts com dels més bonics d’Espanya», apunta Monclús. En aquest sentit, l’aposta dels responsables de turisme de la comarca passa per aconseguir «un turisme de benestar i que sigui més sostenible i respectuós, i que garanteixi una bona convivència entre els visitants i les persones que viuen a la comarca».

Tres poblacions que no et pots perdre

1. Calaceit

El nucli més antic de la localitat es va formar al voltant de l'antic castell, del qual no queden restes visibles, i on es va bastir també la primitiva església de Sant Pere, just al mateix indret on es trobava l'antiga mesquita. Entre les seves edificacions més representatives hi ha la Casa de la Vila, magnífic exemple de l’arquitectura renaixentista civil. A la planta baixa se situa la llotja i l’antiga presó; el primer pis és la planta noble i a la segona planta s’obre la típica galeria amb arquets de mig punt. La casa consistorial està inclosa a la Ruta de les Presons del Mesquí-Matarranya. A més, no deixeu de resseguir el carrer Maella, que està flanquejat per nombrosos edificis barrocs que el converteixen en un dels carrers més bonics de la localitat. Façanes nobles de carreus amb grans portades adovellades i balcons guarnits amb preciosos treballs de forja. Un carrer que acaba a la capella-portal de la Mare de Déu del Pilar, un dels portals més complexos arquitectònicament parlant de la comarca, ja que se situa sobre un terreny inclinat i cada façana és diferent de les altres.

Finalment, no oblideu passar per la casa Moix, que divideix la pujada de les Roquetes en dos carrers i que destaca per la impressionant balconada subjectada amb mènsules decorades, en un estil constructiu en què la cantonada es converteix en la façana principal, on se situa la balconada i la seva mènsula central, una construcció poc habitual. Ja als afores de Calaceit, podeu visitar el poblat ibèric de Sant Antoni, que data d’entre els segles V i II aC, amb dues fases de desenvolupament; una inicial a la qual correspondria la part més elevada del poblat, de planta amb carrer central, i una segona, datada al segle III, quan s’estén pel vessant amb cases esglaonades que s’adapten al terreny.


2. Vall-de-Roures

Podeu començar la visita a la plaça d’Espanya, que ha estat testimoni de la història del poble des del segle XIV. L’envolten l’Ajuntament i elegants cases pairals com la Casa Pereret, la Casa Pallarès o la Fonda, del segle XIV, que ha fet diferents funcions al llarg del temps, com a espai de recaptació d’impostos, casa de la justícia i fonda. Unida a la figura del castell hi trobem l’església parroquial de Santa Maria la Major, un esplèndid exemple del gòtic llevantí aragonès. Pel que fa al castell, parlem d'una fortificació els orígens de la qual es remunten al segle XII, mentre que al segle XIV es comença a transformar en palau. Tot passejant per la ciutat trobareu altres elements interessants com el Portal de Bergós, una antiga porta de la muralla, o el pont de pedra de quatre ulls del segle XIV que està flanquejat per dos lleons trobats en una sala del castell.


3/ Beseit

Un dels edificis emblemàtics de Beseit és el seu ajuntament, que data del 1595. L’antiga façana principal estava orientada cap a l’oest davant de l’actual oficina de turisme, ‘la Presoneta’, la torrassa que defensava el portal d’entrada de l’antic castell. Al s. XVIII, però, la nova església barroca va crear un nou espai urbà, la Plaça de la Constitució, de manera que l’Ajuntament va obrir el seu accés principal davant de l’església. A més, si voleu fer un salt en la història podeu recórrer el patrimoni que recupera el passat industrial de la vila, visitant els molins paperers i l’antiga fàbrica Noguera, que va aturar la seva activitat l’any 1978, i que va tancar l’època industrial paperera de Beseit que s’havia iniciat 200 anys abans. També podeu visitar Lo Palau, l’antic palau de l’arquebisbe de Saragossa, una obra feta principalment de carreus que ocupava la part alta de la població, enfront de les eres comunals. Dues torres flanquejaven l’edifici i coronaven el nou barri del Pilar. Actualment, l’edifici original està dividit en tres parts, dues de privades i una municipal, que és la seu de l’Associació Cultural Lo Palau.

Tot el gust d’una terra al plat

La gastronomia del Matarranya compta amb bons plats i bons restaurants que permeten assaborir els gustos més característics que ofereix la comarca, com l’oli, les hortalisses, les ametlles, el vi, els préssecs, el porc o el conill. Els productes del camp tenen una gran importància en les cuines del Matarranya, i no heu de deixar passar l’oportunitat de degustar algun dels seus plats típics com els crespells, l’abadejo de Quaresma, les ametles ronyoses, les casquetes a la paella, les coques de primentó, el conill amb xocolata o el guirlatxe. El president de la comarca del Matarranya, Isel Monclús, afirma que la comarca «té diversos restuarants amb molt de renom, com la Fonda Alcalá de Calaceit, amb més de 100 anys d’història, el restuarant Matarraña de La Freixneda, o l’oferta gastronòmica que trobem a Beseit. Arreu s’aposta pel quilòmetre zero i la innovació, però sempre mantenint contacte amb la tradició i amb productes propis de la terra com les mongetes blanques o el corder».

stats