Tens plans per aquest estiu a Catalunya?

Les millors platges de Catalunya

Fa tan sols unes setmanes, la Foundation for Environmental Education va atorgar el distintiu de Bandera Blava 2024 a 95 platges i 23 ports catalans

3 min
Vista de Tossa de Mar.

Les platges continuen sent un atractiu turístic de primer ordre, més si s’escau que aglutinen la diversitat de formes amb les quals comptem al nostre país. Platges urbanes, ideals per anar amb canalla i més accessibles; cales recòndites o pràcticament salvatges; deltes i golfs; de sorra més gruixuda, més fina o de grava; proveïdes de dutxes, guinguetes i parcs infantils; nudistes, per anar amb mascotes, per practicar submarinisme, surf o kitesurf... Les opcions són gairebé infinites, si bé, fa tan sols un mes, des de la revista National Geographic van fer aquest rànquing de les que per a ells són les millors platges de Catalunya:

  1. Cala Sa Tuna, a Begur
  2. Cala Fonda, a Tarragona
  3. Platja Sa Boadella, a Lloret
  4. Platja d’Altafulla
  5. Platja Illa Roja, entre Begur i Pals
  6. Les Casetes del Garraf
  7. Platja Penya Tallada, a Salou
  8. Platja de Creixell, a Tarragona
  9. Platja de Castell, a Palamós
  10. Platja de Sant Pere Pescador

Les platges urbanes, a ple rendiment

De les 20 platges barcelonines que enguany han estat guardonades amb la Bandera Blava, n'hi ha sis d'urbanes: la Nova Mar Bella, la Mar Bella, la del Bogatell, la de Sant Sebastià, la del Somorrostro i la zona de banys del Fòrum. Entre els punts forts de totes, Daniel Palacios, cap del servei de platges de l’AMB, destaca "la centralitat, la qualitat i quantitat d’equipaments, així com unes panoràmiques urbanes incomparables". Si hagués de triar només un element que fa única cadascuna de les platges, Palacios citaria "la proximitat del port i l’Hotel W, amb equipaments com el Club Natació Barcelona", en el cas de la de Sant Sebastià; "la proximitat de la Vila i les torres olímpiques i l’escultura del peix de Frank Gehry", pel que fa a la del Somorrostro; "la singularitat de la zona, sense sorra però molt equipada", en el cas de la zona de banys del Fòrum; "l’extensió" de la del Bogatell i la "centralitat i els equipaments esportius que aglutinen a tocar de platja" de les de la Marbella i Nova Marbella.

Les platges metropolitanes (un total de 42) s'estenen al llarg dels 42 km del litoral metropolità. Totes reben cada any més d’11 milions d’usuaris, i destaca l’afluència de les de Gavà i Castelldefels. Després de la temporada d’estiu del 2022, els usuaris les puntuaven en el seu conjunt amb un 8, i els elements més ben valorats, recorda Palacios, són "la proximitat, el paisatge i l’entorn, l’equipament de dutxes i passeres, la neteja de la sorra, la informació i la seguretat". L’AMB, però, continua treballant en dos objectius clau: la regressió i la pèrdua de sorra que estan patint les platges i la millora de la seva accessibilitat. Per assolir el segon objectiu, subratlla Palacios, aquesta temporada "s’han renovat les passeres de fusta, que sumen 1.450 metres lineals (uns 2.400 m2), i s’han instal·lat 13 pèrgoles d’ajut al bany".

La seguretat, cabdal

Un altre municipi que ha fet ple pel que fa a les Banderes Blaves atorgades per la Foundation for Environmental Education (FEE) ha sigut Lloret de Mar, una de les ciutats del litoral català, destaca el seu alcalde, Adrià Lamelas, "que disposa d’un servei de salvament i socorrisme durant més mesos de l’any". En concret, les han rebut les platges de Cala Canyelles, Lloret, Sa Boadella, Fenals i Santa Cristina, fet que fa palès el compromís de la localitat amb la informació i l’educació ambiental, la qualitat de l'aigua, la gestió ambiental i la seguretat i el servei. "A Lloret tenim la sort, tanmateix, de poder combinar dues platges urbanes com són Lloret i Fenals amb platges i cales més verges com cala Sa Boadella o la platja de Santa Cristina i cala Treumal, que s’enllacen per un magnífic camí de ronda", assenyala Lamelas.

Les platges més familiars

Les platges de Lloret de Mar també es caracteritzen per ser ideals per al turisme familiar. En especial, apunta el seu alcalde, Adrià Lamelas, les de Santa Cristina i Fenals, “amb poca fondària”. La majoria de cales i platges "tenen llocs ombrívols, fàcil aparcament i un passeig molt agradable a tocar, així com empreses de lloguer de pedals, caiacs i taules de pàdel surf". Aquests enclavaments també esdevenen un punt de sortida de creuers que permeten observar i gaudir de prop el mar. I un últim apunt que fa l’alcalde: "Aquest estiu, a Fenals s’ofereix novament el programa Lloret Nature, que inclou propostes com snorkel en família, un taller de biologia marina i els tallers infantils Qui viu aquí? i Treballem al mar, a càrrec dels biòlegs del Centre d’Interpretació Ambiental Casa del Mar".

stats