Contingut patrocinat

Posa pausa i arriba’t a Lleida, terra de natura i tradicions

El Pirineu i les Terres de Lleida es consoliden com un indret essencial on assaborir l’estiu en contacte amb la natura

Redacció
4 min
Baixada de falles a Durro, Vall de Boí.

Les comarques del Pirineu i les Terres de Lleida són tot un referent per al turisme familiar, ja que l’oferta d’oportunitats que tenen per als visitants és inabastable, ja sigui per gaudir del seu espectacular patrimoni natural i monumental com de les seves tradicions i festes. Un territori on es respira història, natura i tradició els 365 dies de l’any i que a l’estiu s’ha convertit en destí preferent per a tots aquells que busquen un oasi on posar en pausa les preocupacions del dia a dia i prémer el play a uns dies carregats d’emocions i experiències.

Un estiu que cada any arrenca amb força a les comarques del Pirineu lleidatà gràcies a les tradicionals baixades de falles per celebrar l’arribada de l’estiu, amb la icònica imatge de les serps de foc baixant les muntanyes de les comarques pallareses, urgellenques i, molt especialment, de l’Alta Ribagorça. Unes festes del foc que han estat reconegudes com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la Unesco i de les quals en podem gaudir en localitats ribagorçanes com Durro i Senet, Boí, Casós, el Pont de Suert, Erill la Vall o Taüll; però també a Alins i Isil, al Pallars Sobirà; a la Pobla de Segur, al Pallars Jussà, o a Alàs i Cerc, a l’Alt Urgell. També a la Vall d'Aran, on la festa del foc és singular. A Les i Arties, per exemple, se celebra la Festa d'Eth Haro i d'Eth Taro, on cada any es recupera la tradició de cremar un avet la nit més llarga de l'any.

Paradís natural

Des del 2021 la demarcació de Lleida ostenta la certificació Biosphere Destination, que avala una aposta ferma per la sostenibilitat, la responsabilitat i el turisme ecològic que proposa garantir el desenvolupament econòmic i turístic de la zona, preservant i cuidant l’entorn natural i cultural privilegiat de què disposa. Així, aquells que busquin respirar aire pur i fer activitats de natura poden trobar al Pirineu lleidatà el seu lloc ideal. El Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici és el pal de paller del patrimoni natural del Pirineu, amb gairebé 41.000 hectàrees de paisatges únics ideals per a aquells que gaudeixen del senderisme o que fan de l’observació de la biodiversitat de cada zona el motiu de la seva escapada. L'oferta natural de la demarcació inclou altres propostes interessants com el Parc Natural de l'Alt Pirineu, amb el cim més alt de Catalunya –la Pica d'Estats (3.143 metres)–, com a gran emblema, el Parc Natural Cadí-Moixeró, així com altres racons com la Vall Fosca, la Vall de Lord o la Ribera Salada.

Un patrimoni natural que s’estén més enllà de les comarques pirinenques, amb espais privilegiats com la serra del Montsec, que amaga tresors com el congost de Mont-rebei o el congost de Mu, a Camarasa, o a les mateixes comarques de la Plana, on es poden trobar indrets magnífics com l'estany d'Ivars i Vila-sana, l'Aiguabarreig del Segre-Cinca o les banquetes dels Canals d'Urgell.

Terra de cultura

Per als amants de la cultura i la història, les comarques de Lleida també ofereixen un ampli ventall de propostes, com el conjunt monumental d'esglésies romàniques de la Vall de Boí, reconegudes com a Patrimoni Mundial de la Unesco, o la Seu Vella de Lleida, que corona la capital del Segrià amb la seva majestuositat i que es complementa amb la Suda, l'antic Castell del Rei. També ens podem transportar a la prehistòria des del Geoparc Orígens o descobrir vestigis de l'art rupestre a la Roca dels Moros del Cogul, a les Garrigues, amb pintures ancestrals que també gaudeixen del reconeixement de la Unesco. Els castells de frontera, com el de Mur al Pallars Jussà o el de Concabella a la Segarra, permeten endinsar-se en els temps en què cristians i sarraïns es disputaven el territori lleidatà, mentre que el castell templer de Gardeny a Lleida, el call jueu de Tàrrega, la Ruta del Cister, l'Espai dels Canals d'Urgell de Mollerussa o el Museu Hidroelèctric de la Torre de Cabdella són alguns dels altres espais que ens evoquen moments clau de la història i la cultura d’aquestes terres.

Via verda al costat del canals del Pla d'Urgell.

A la recerca de l'aventura

Finalment, per als que busquin viure aventures i fer activitats i esport en plena natura, a les comarques de Lleida hi trobaran múltiples propostes de turisme actiu, gràcies a les 270 empreses especialitzades que ofereixen més de 50 activitats d'aventura i esport com el ràfting, el piragüisme, el descens de barrancs o el trekking aquàtic. Per als que prefereixin tocar de peus a terra, hi ha un centenar de rutes marcades arreu del territori per fer senderisme o trekking, així com per fer excursions a cavall o en quad o per seguir rutes en BTT, bicicleta de carretera o gravel. I per a aquells que vulguin gaudir del paisatge a vista d’ocell, els municipis d'Àger, a la Noguera, i Organyà, a l'Alt Urgell, són de visita obligada, ja que allà es pot fer parapent o altres disciplines com el salt base, els ultralleugers, vols amb globus aerostàtic o vols sense motor.

Delícies per als paladars més exigents

Els que apostin pel turisme gastronòmic també trobaran a la demarcació de Lleida l’oportunitat de degustar productes locals de qualitat. L'oli de les Garrigues, la vedella del Pirineu, els torrons d'Agramunt, la pera de Lleida, el formatge i la mantega de l'Alt Urgell i la Cerdanya són només alguns dels productes que enriqueixen l'oferta gastronòmica del territori, que compta amb un receptari tradicional que inclou plats imprescindibles com els caragols, la coca de recapte, la cassola de tros, el trinxat o la girella. A banda, la DO Costers del Segre, dins de la seva Ruta del Vi de Lleida, ofereix la possibilitat de visitar els cellers repartits per les comarques lleidatanes, on es poden tastar i comprar vins elaborats per productors locals amb un segell que certifica la seva qualitat.

Més informació:

aralleida.cat

stats