Publicitat
Publicitat

CRISI, LA REFORMA DEL SECTOR FINANCER

L'índex va guanyar un 2,72% i el banc va caure un 3,26%

Bankia s'enfonsa mentre l'Íbex marca la principal pujada de l'any

Els dubtes sobre Bankia en fan caure les accions després de la dimissió del seu president, Rodrigo Rato. L'Íbex-35, en canvi, va tancar amb la pujada més pronunciada de l'any (+2,72%).

Els mercats van interpretar la dimissió del president de Bankia, Rodrigo Rato, com la caiguda de la barrera que frenava el sanejament del sector bancari espanyol. Així, a banda de la forta caiguda de Bankia, el sector financer va ser el protagonista ahir d'una pujada del 2,72% de l'Íbex-35, la crescuda més important de l'any.

Les filtracions entorn del rescat van enfonsar les accions de Bankia, que van arribar a caure un 6,19%, tot i que amb l'anunci de la dimissió del seu president van moderar la caiguda fins a gairebé la meitat i van tancar amb una baixada del 3,26%.

L'entitat, però, va ser l'excepció en la jornada de l'Íbex-35, en què gairebé totes les empreses van cotitzar amb números verds, impulsats pels principals bancs i les constructores.

Números verds

De fet, els set valors que més van pujar a borsa van ser d'aquests dos sectors, liderats pel BBVA i ACS. A la cua, tret de Bankia, Grifols va registrar una baixada lleu i el Banc Sabadell i el Banco Popular van tancar en pla, potser davant la incertesa de si la nova situació els beneficia o els perjudica.

Inversors i institucions com el Banc Central Europeu (BCE) o el Fons Monetari Internacional (FMI) feia temps que assenyalaven la falta de claredat en els balanços dels bancs com la causa de la desconfiança cap a l'economia espanyola, i la marxa de Rato va despertar la confiança dels inversors que finalment es pot començar a solucionar el principal problema que arrossega la banca espanyola: una gran quantitat d'actius immobiliaris comptabilitzats molt per sobre del seu valor de mercat.

La sessió va servir per tancar, de moment, unes setmanes nefastes per a l'Íbex-35, que la setmana anterior havia caigut a nivells del 2003. Tot i que per poc, l'índex també va recuperar els 7.000 punts.

La prima de risc -la diferència entre els interessos pel deute a deu anys espanyol i alemany- es va mantenir en els 415 punts tot i la pujada experimentada al matí, quan havia arribat a fregar els 430.

A Europa les borses també van pujar a excepció de Grècia, que va caure un 7,96% arran de l'escenari incert que es perfila al país hel·lè després de les eleccions. Milà va guanyar un 2,56%, París un 1,65% i Frankfurt un modest 0,12%.

Més continguts de

PUBLICITAT

El + vist

El + comentat

PUBLICITAT
PUBLICITAT