Publicitat
Publicitat

RETALLADES, L'ENFRONTAMENT AMB L'ESTAT

Els representants del sector dels serveis socials garanteixen que els usuaris no quedaran desatesos

El Govern culpa l'Estat dels impagaments

El Govern fa responsable l'Estat dels impagaments en ensenyament, sanitat i serveis socials concertats. Els representants del sector dels serveis socials garanteixen que els usuaris no quedaran desatesos.

Escoles, hospitals i asils concertats s'han quedat sense cobrar la factura del mes de juliol de la Generalitat. Aquest impagament ha provocat, al seu torn, que molts treballadors del sector dels serveis socials no hagin cobrat la nòmina completa. La situació és complexa i el futur incert. Aquests són els principals interrogants sobre els impagaments dels concerts.

Com s'hi ha arribat?
El Govern en fa responsable l'Estat i diu que no tenia elecció

El portaveu del Govern, Francesc Homs, va explicar ahir que "l'Estat no ha complert amb les seves obligacions de garantir la liquiditat de la Generalitat". Aquest mes de juliol, el Govern ha hagut d'afrontar pagaments extraordinaris a entitats bancàries, però no ha rebut més diners de l'Estat. Aquesta circumstància ha abocat als impagaments dels concerts. "Quan ells no hi són per resoldre la falta de liquiditat per venciments financers, passen aquestes coses", va dir Homs.

El Govern assegura que no tenia cap altra elecció, ja que "la llei determina l'ordre dels pagaments". Segons va explicar Homs, són prioritaris els venciments financers, perquè "s'entén que te'ls deixen a canvi de tenir la certesa que els podran recuperar quan vinguin els venciments". Després d'això, "la llei també determina que siguin prioritàries les nòmines dels funcionaris".

Es poden repetir?
El pagament de l'agost està garantit però el futur és incert

El Govern assegura que el pagament de l'agost està garantit: "La previsió de venciments no hi serà i podrem dedicar tota la transferència a pagar tot el que toca pagar", va explicar ahir Homs. El conseller de Benestar, Josep Lluís Cleries, va estendre la garantia al mes de setembre en una reunió celebrada dilluns.

Ho va revelar ahir a l'ARA la presidenta de la Taula del Tercer Sector, Àngels Guiteras, que confia que els pagaments tampoc perillin a finals d'any. "Creiem que el Govern trobarà solucions perquè això no es torni a produir", assegura Guiteras. Tampoc hi vol pensar Cinta Pascual, presidenta de l'Associació Catalana de Recursos Assistencials (ACRA), la principal patronal de les residències concertades. "El que hem de fer és treballar tots perquè no torni a passar", assegura Pascual. Malgrat els bons desitjos, a finals d'any la Generalitat haurà d'afrontar nous venciments de deute d'una magnitud encara més important, fins al punt que s'ha plantejat demanar el rescat del govern espanyol. La capacitat d'assumir tots els pagaments, per tant, encara és incerta.

Qui els ha trampejat?
A les escoles és menys greu i els hospitals han pogut reaccionar

L'ensenyament concertat també s'ha vist afectat per l'impagament de la Generalitat, però amb unes conseqüències menys greus, ja que les nòmines del personal docent estaven assegurades perquè no depenien d'aquest pagament. En el sector sanitari, el Consorci de Salut i Social, una de les principals patronals, va alertar dimecres que quatre hospitals no estaven en disposició de pagar les nòmines del juliol als seus treballadors. Finalment, però, aquests centres en una situació més greu també van aconseguir els recursos per resoldre la situació.

Divendres el Consorci va agrair "els esforços fets des del Servei Català de la Salut i el departament de Salut per trobar solucions a mida en els casos en què hi havia més risc que l'impagament afectés les remuneracions dels treballadors". Un reconeixement a què es va sumar l'altra gran patronal sanitària, la Unió Catalana d'Hospitals. Tot i això, el Consorci ja ha advertit el Govern que l'esforç del juliol "ha posat al límit la capacitat d'endeutament dels centres" i ha demanat "una previsió de com i quan es farà efectiu el pagament dels endarreriments". La Unió Catalana d'Hospitals ha anat més enllà exigint que es faci com a màxim a l'octubre i amb els interessos corresponents.

A qui han perjudicat més?
Al sector dels serveis socials, molta gent no ha cobrat la nòmina

L'impagament ha deixat en una situació més delicada el sector dels serveis socials, que inclou les residències de gent gran i de discapacitats i els centres de menors tutelats. Segons va anunciar dilluns l'ACRA, uns 18.900 treballadors de les seves residències no han cobrat la nòmina completa. Cinta Pascual detalla que "les entitats han fet mans i mànigues per poder pagar almenys una part de la nòmina" i que molts dels treballadors n'han cobrat el 50% o el 60%. "Els professionals ho passen malament, com tothom, perquè tenen obligacions, hipoteques, alguns tenen parells a l'atur", lamenta.

L'ACRA subratlla que les entitats no lucratives i les mercantils s'han vist afectades amb la mateixa intensitat. Les més petites i les que tenen més proporció de places concertades, però, n'han resultat més perjudicades: "Ara com més tens concertat amb l'administració, pitjor". Pascual lamenta que històricament això havia estat al revés. Els representants del sector treballen conjuntament amb Benestar per trobar solucions a mida per a aquests casos més greus. Esperen que, com ja ha fet el departament de Salut, els ajudin a l'hora de buscar finançament bancari. Fonts del departament asseguren que aquesta sortida només està pendent d'una reunió la setmana vinent.

Com afecten els usuaris?
Només una associació denuncia desatenció dels pacients

L'Associació Catalana de Directors de Centres i Serveis d'Atenció a la Dependència Gerontològica (ASCAD), que agrupa uns 300 directors de residències, va denunciar ahir a la fiscalia de Barcelona "la possible i presumpta desatenció als ancians ingressats" com a conseqüència dels impagaments. L'escrit fins i tot feia referència a un hipotètic "risc vital" dels residents "per previsible carència d'equips humans i necessitats materials assistencials".

El portaveu del Govern, Francesc Homs, va assegurar que el Govern té "la impressió" que "als usuaris no els afectarà" l'impagament. Homs va agrair els esforços del sector, i va demanar als professionals que segueixin fent la seva feina, igual com ho van fer els funcionaris quan els van retallar el sou. Consultades per l'ARA, les presidentes de la Taula del Tercer Sector i l'ACRA van voler desacreditar amb contundència la denúncia de l'ASCAD. "Les entitats assegurem la continuïtat del servei a les persones beneficiàries", afirma Àngels Guiteras. "De cap manera quedaran desateses", sentencia Cinta Pascual. Avisen, però, que de cara al futur el risc existeix.

Més continguts de

PUBLICITAT

El + vist

El + comentat

PUBLICITAT
PUBLICITAT