Dossier 30/05/2012

Itàlia vol fer pagar l'IBI a l'Església quan faci negoci

Rachel Donadio
2 min
Itàlia vol fer pagar l'IBI a l'Església quan faci negoci

THE NEW YORK TIMES / ROMA.Durant anys el govern italià ha anat aprovant lleis que beneficiaven l'Església catòlica i s'ha fet estrany que, el febrer d'aquest 2012, s'anunciés la intenció d'acabar amb alguns d'aquests privilegis. El govern del primer ministre, Mario Monti, va enviar aleshores una carta a la Comissió Europea assegurant que canviaria la llei italiana per assegurar que l'Església pagui l'IBI per la part de les seves propietats que tenen "finalitats comercials".

L'Església té una vasta quantitat de propietats a Itàlia, i aquest gest té com a objectiu assegurar-se que els convents que ofereixen servei d'hostatgeria o els edificis eclesiàstics que lloguen espais a comerços paguin la seva part d'impostos. Un canvi de model -un cop estigui aprovat pel Parlament- que podria comportar uns beneficis d'entre 500 i 2.000 milions d'euros per a les arques de l'estat.

La proposta mostra com Mario Monti, catòlic practicant, és capaç de llegir la ment dels seus conciutadans. Amb els impostos pujant i el cinturó ben ajustat, molts italians estan tips del que consideren privilegis injustos tant de la classe política com de l'Església. I després del primer paquet de mesures d'austeritat al desembre, 130.000 persones van signar una petició per demanar al govern que revoqués l'exempció fiscal de l'Església.

Investigació de Brussel·les

La Comissió Europea va obrir una investigació el 2010 per determinar si aquesta exempció fiscal es podia considerar com una ajuda d'estat -il·legal- i atemptava contra la lliure competència a la UE. Aquest és un àmbit que Mario Monti coneix prou bé, ja que es va fer càrrec de la cartera de Competència a Brussel·les entre els anys 1995 i 2005.

La qüestió de l'exempció fiscal per a l'Església a Itàlia és com un pèndol que va i ve. El 2005 Silvio Berlusconi va estendre l'exempció de l'IBI per a l'Església. L'any següent, el govern de centreesquerra que va arribar al poder ho va revocar per als edificis religiosos que tinguessin un "ús comercial exclusiu". Però l'any passat, l'executiu de Berlusoni va reinstaurar el privilegi.

stats