Setge a la guerra de narcos dominicans, que suma sis morts

La situació és excepcional a Catalunya, on hi ha una taxa d'assassinats i homicidis especialment baixa

Els dos homes d’una vintena d’anys tirotejats el 27 d’abril al barri de Sant Cosme del Prat de Llobregat són les últimes víctimes d’una guerra de narcotraficants d’origen dominicà que ja suma sis morts des del 22 d’abril de l’any passat. “No és fàcil combatre-ho, perquè és una disputa personal entre gent amb el mateix origen”, reconeix el cap dels Mossos a Barcelona, el comissari Joan Portals. Però alhora explica que s’han fet avenços.

Pel primer crim, la mort a trets d’un noi de 28 anys a la discoteca Koko Premium Club del Paral·lel de Barcelona l’abril de l’any passat, hi ha dos detinguts. El mateix grup responsable d’aquest homicidi també va executar un altre home -aquest de 36 anys- set mesos més tard, al novembre. Li van clavar dos trets al cap i el van deixar dins un cotxe a l’avinguda de Catalunya de l’Hospitalet de Llobregat.

Gir i contraatac

Des de llavors, però, aquest grup va perdedor en el macabre comptador. Al gener un pistoler va tirotejar un grup de dominicans que eren dins d’un cotxe davant la discoteca Platinum de la Meridiana. Va matar un home de 32 anys i va deixar dos ferits de bala. Segons Portals, l’autor està identificat i hi ha una ordre de detenció en contra seu.

El mateix grup seria el responsable d’una altra execució, a Sant Joan Despí. El 8 de març, en un descampat, dos vianants van localitzar el cos d’un altre dominicà. Tenia les mans lligades i un tret al cap. El grup de narcotraficants darrere d’aquestes dues morts també és el responsable dels dos assassinats de Sant Cosme, creuen els investigadors.

Una situació així és excepcional a Catalunya, on hi ha una taxa d’assassinats i homicidis especialment baixa. Però en tot cas Portals destaca que aquest conflicte està aïllat entre dos grups que es discuteixen pel territori i per una disputa per un robatori de drogues entre ells. “Evidentment, hi ha connexió entre aquests casos”, admet el comissari, però el conflicte, insisteix, “afecta una part molt concreta de la població d’origen dominicà immersa en aquesta disputa i no afecta la resta de ciutadans”, afegeix.

Més continguts de

El + vist

El + comentat