BATUDA UNA CIUTAT ASSETJADA
Dossier 20/04/2013

Boston allarga el malson de l'atemptat

La policia abat un dels suposats autors de l'acció i busca l'altre, que va aconseguir fugir

Núria Ferragutcasas
3 min

WashingtonUn dels sospitosos de l'atemptat de Boston va morir ahir a la matinada en un tiroteig amb la policia, mentre l'altre continuava en cerca i captura al tancament d'aquesta edició ahir a la nit hora catalana. Les autoritats van desplegar una espectacular operació a la capital de Massachusetts i, més concretament, a la ciutat de Watertown, on es creu que s'amagava el presumpte autor de l'atemptat que va aconseguir fugir. Els dos són germans d'origen txetxè i van arribar als Estats Units amb la seva família el 2003.

La persecució del més jove, identificat com a Dzhokhar Tsarnaev, de 19 anys, es va iniciar després d'una llarga i caòtica nit en què el seu germà gran, Tamerlan Tsarnaev, de 26 anys, i un policia del campus universitari del Massachusetts Institute of Tecnhology (MIT) van resultar morts després d'una persecució i un intercanvi de trets.

Unes hores abans de la mitjanit, la policia va rebre una alerta d'un tiroteig en un supermercat de la cadena 7-Eleven de Central Square de Cambridge i una càmera de seguretat els va identificar com els sospitosos dels atacs amb bomba a la Marató de Boston dilluns passat, que van fer tres morts i més de 160 ferits.

Els dos germans van fugir amb un cotxe robat a un home que van retenir durant mitja hora a punta de pistola dins del vehicle. La víctima va ser alliberada il·lesa en una gasolinera. Poc després, diversos cotxes i un helicòpter de la policia van localitzar el cotxe i van començar una violenta persecució pels carrers de Watertown enmig de trets creuats que va acabar amb la mort d'un dels sospitosos. El jove, Dzhokhar Tsarnaev, però, va aconseguir escapar-se.

Explosió i trets

"He sentit una explosió molt forta i després molts trets", va explicar el taxista de Boston Imran Saif, que era a prop dels fets, a l'agència Associated Press. La policia va advertir a la població que el fugitiu era "molt perillós" perquè anava armat i podia tenir explosius. De fet, els agents investigaven també si el sospitós abatut portava una bomba casolana lligada al cos.

Per millorar la recerca d'aquest últim, el governador de Massachusetts, Patrick Deval, va demanar ahir a tots els ciutadans de Boston i rodalia que es quedessin a casa. "La persecució continua", va dir al matí en una roda de premsa. Desenes de policies, efectius de l'FBI, del servei secret i de les forces especials SWAT es van dirigir a la zona amb autobusos per començar una recerca casa per casa.

Les televisions mostraven sense parar les imatges dels dos sospitosos, les imatges dels quals l'FBI havia donat a conèixer el dia abans per obtenir l'ajuda de la població, i explicaven minut a minut els últims esdeveniments de la gran cerca i captura.

"Creiem que és un terrorista, ha vingut aquí a matar gent", va afirmar el comissari de la policia de Boston, Ed Davis. D'altra banda, Timothy Alben, cap de la guàrdia estatal de Massachusetts, va assegurar que els investigadors creuen que dos germans Tsarnaev són els responsables de l'atac de Boston.

Si es confirma la seva autoria, encara queden preguntes per respondre, com les seves motivacions i si van rebre l'ajuda d'algun grup terrorista nacional o estranger. Tamerlan Tsarnaev, segons fonts policials, va viatjar l'any passat a Rússia des de Boston, i hi va retornar al cap de sis mesos. Tot i així, no se sap encara el perquè de la seva visita ni on es va allotjar.

De Txetxènia als EUA

El tiet dels germans, Ruslan Tsarni, va explicar als periodistes que se sentia "avergonyit" de les accions dels seus nebots. I va urgir Dzhokhar Tsarnaev a entregar-se a la policia. "Si ets viu, entrega't i demana perdó", va declarar. Segons el seu relat, els dos sospitosos de l'atac són de la regió de Txetxènia -on es viu una guerra constant contra Rússia- i van viure al Daguestan i un breu període de temps al Kirguizistan abans de establir-se definitivament als Estats Units, on van obtenir la ciutadania recentment.

"El que han fet no té res a veure amb Txetxènia, els txetxens són bones persones", va dir Tsarni, que també va afegir que els atacs presumptament comesos pels seus nebots no tenien res a veure amb la religió musulmana. Alvi Karimov, portaveu del líder txetxè Ramzan Kadyrov, va afirmar que els germans Tsarnaev feia anys que no vivien a Txetxènia. "La seva família va viure molt de temps al Kazakhstan i després es van traslladar als Estats Units", va assegurar a l'agència Interfax News.

Alguns companys de classe que coneixien el sospitós fugit van explicar al diari The New York Times que era un noi "molt dolç" i que mai havia tingut cap problema. A més, Meron Woldermariam, la directora de l'escola de voleibol on assistia el jove Tsarnaev, va descriure'l com una persona amable, sociable i divertida. "Mai vaig sentir res dolent sobre ell".

Mentrestant, a Washington, el president nord-americà, Barack Obama, i el seu vicepresident, Joe Biden, van seguir l'operació policial amb els responsables de la CIA, l'FBI i el departament d'Estat. El mandatari no va fer cap declaració a l'espera del desenllaç de l'operació policial per capturar el fugitiu.

stats