CORRUPCIÓ, CAS BUSTOS
Dossier 28/11/2012

El cas Bustos esclata al PSC en plena crisi interna

Un cas de corrupció urbanística i comissions, el cas Mercuri, esclata a Sabadell. I esquitxa l'alcalde Manuel Bustos i el secretari d'organització del PSC, Daniel Fernández, ja apartats dels càrrecs orgànics

S. González / L. Díaz-roig
4 min
El cas Bustos esclata al PSC en plena crisi interna

Barcelona / SabadellTot just quan semblava que Pere Navarro, després d'obtenir els pitjors resultats electorals de la història del PSC, no podia tenir entre mans un panorama més pèssim, li esclata un cas de corrupció urbanística amb epicentre a Sabadell que esquitxa directament homes forts de la seva executiva i que de moment suma 12 detencions i 26 imputacions. El secretari d'organització del PSC, Daniel Fernández, i el secretari de política municipal i alcalde de Sabadell, Manuel Bustos, van ser ahir suspesos dels seus càrrecs orgànics per la seva vinculació en l'anomenat cas Mercuri, al qual s'associen presumptes delictes de prevaricació i suborn, entre altres. La trama exigia, segons la fiscalia, 120.000 euros i una comissió del 3% per accedir amb avantatges a les adjudicacions de contractació pública. Tota una bomba de rellotgeria que Navarro haurà de gestionar ara juntament amb la crisi interna del partit.

Tant Fernández com Bustos han estat suspesos per la direcció del PSC dels seus càrrecs orgànics, però mantenen, almenys per ara, els càrrecs de diputat al Congrés i l'alcaldia, respectivament. També manté el seu càrrec l'alcaldessa de Montcada i Reixac, Maria Elena Pérez, que també està imputada en el cas. "Estic molt tranquil perquè tinc la certesa que en cap cas he comès cap tipus de delicte", va afirmar Fernández, la imputació del qual està pendent de l'acceptació del Tribunal Suprem, que seria l'encarregat d'investigar el cas en una peça separada. Bustos, en canvi, sí que consta com a imputat. Fonts pròximes a la investigació apunten que Fernández està vinculat al cas per una conversa amb l'alcaldessa de Montcada en la qual li demanava que se li concedís una feina a una coneguda seva que havia suspès unes oposicions a l'Ajuntament.

"Mai ni jo ni ningú hem cobrat comissions, ni hem fet res que estigui fora de la llei", insistia també Bustos, que declararà dissabte davant del jutge i que va insistir fins a deu vegades que estava "molt tranquil" perquè confia en "la transparència i honorabilitat" de tot el seu equip. I és que entre els imputats també hi ha el seu germà i regidor d'Espai Públic de Sabadell, Francisco Bustos, i la seva dona i cap de gabinet, Montse Costa. A més, un dels empresaris detinguts és el seu oncle. "Si hi hagués alguna prova que un familiar, qualsevol càrrec electe o de confiança ha comès qualsevol irregularitat, no només li recaurà tot el pes de la justícia al damunt, sinó que m'encarregaré que també li caigui tot el pes de la societat", va emfatitzar Bustos davant els mitjans.

El jutge d'instrucció analitzarà la documentació intervinguda al despatx de la regidora d'Economia de Sabadell i número nou a les llistes de Navarro el 25-N, Montserrat Capdevila, abans de decidir si hi ha elements per plantejar també la seva imputació, que correspondria al TSJC per la seva condició d'aforada al Parlament.

12 detencions i 26 imputats

L'operació Mercuri, dirigida pel jutjat d'instrucció 1 de Sabadell i coordinada per la Fiscalia Anticorrupció, es va saldar ahir de moment amb la imputació de 26 persones, entre les quals hi ha, a banda dels càrrecs del PSC, el cap de la Policia Local de Sabadell. També es van detenir 12 persones, la majoria empresaris -com el president del gremi de constructors de Sabadell, Melquíades Garrido, oncle de l'alcalde Bustos-, i l'exregidor del PP Jordi Soriano -expulsat fa un any del partit i que és el regidor que va garantir a Bustos la majoria per aprovar les seves iniciatives durant el mandat anterior-. A banda de prevaricació i suborn, els implicats estarien relacionats, segons apunta la Fiscalia, amb delictes de tràfic d'influències, falsificació documental, infidelitat en la custòdia de documents, negociacions prohibides a funcionaris i omissió del deure de perseguir delictes.

Des de primera hora d'ahir, els Mossos van escorcollar l'Ajuntament de Sabadell i la regidoria d'Urbanisme, d'on la policia catalana es va endur diversa documentació. Segons va explicar el mateix Bustos, els Mossos s'haurien emportat del seu despatx documents oficials de la Diputació de Barcelona. Paral·lelament es van fer 41 entrades més a empreses i societats -com a la seu de la Companyia d'Aigües de Sabadell i a la seu de la Federació de Municipis de Catalunya, de la qual Bustos també és president- i 15 entrades a domicilis. També es va escorcollar l'Ajuntament de Montcada i Reixac, d'on es van emportar un expedient administratiu que, en principi, no estaria relacionat amb temes urbanístics.

Navarro i la "Catalunya decent"

La pressió interna i externa sobre el primer secretari del PSC, en un moment de tanta feblesa tant de la seva estructura com del seu projecte, anirà in crescendo . De fet, n'hi ha que consideren que és insostenible que tots els dirigents públics imputats en el cas es mantinguin en els seus càrrecs. El mateix programa electoral del PSC prometia impulsar un acord perquè qualsevol dirigent imputat en un cas judicial fos separat "transitòriament del càrrec i del partit". Aquesta promesa pot impedir que Fernández i Capdevila ocupin el seu escó si finalment es fa efectiva la seva imputació. Ahir el portaveu del Govern, Francesc Homs, va apel·lar al "respecte per la presumpció d'innocència", mentre que des de l'oposició ja hi havia veus que demanaven el cessament total dels càrrecs públics imputats.

El cas Mercuri va caure ahir a Nicaragua com una galleda d'aigua freda, sobretot tenint en compte que durant la campanya electoral Navarro va insistir que mentre que alguns partits com CiU volien una "Catalunya independent", el PSC volia una "Catalunya decent". A més, els socialistes també van burxar en el fet que CDC té la "seu embargada" i que sobre la federació planava el dubte sobre si realment té "les mans netes". El que no sabia Navarro és que pocs dies després l'ombra de la sospita es situaria a casa seva.

stats