Dossier 22/02/2013

El rei va demanar a PP i PSOE quedar fora del debat

Ningú avala la petició de Navarro que el rei abdiqui en favor del príncep Felip

F. Casas / S. González
2 min
Alfredo Pérez Rubalcaba, ahir, durant el debat de política general al Congrés de Diputats.

Madrid / Barcelona.A principis d'aquesta setmana Mariano Rajoy i Alfredo Pérez Rubalcaba van rebre, segons van explicar fonts parlamentàries a l'ARA, una trucada de la Casa del Rei amb una petició molt clara: que el nom del rei no aparegués per res al debat de política general i que evitessin que fos objecte de discussió. I és que, tenint en compte que Iñaki Urdangarin tornarà a declarar demà pel cas Nóos, Joan Carles I no volia alimentar cap polèmica en un moment en què la monarquia és a l'ull de l'huracà. Rajoy i Rubalcaba van complir. Ni el president espanyol va fer sang de la sobtada petició d'abdicació del rei que va fer Pere Navarro ni el líder del PSOE va dubtar a desautoritzar-lo de manera fulminant.

Els obscurs afers d'Urdangarin a Nóos i les peticions perquè les mesures de transparència arribin també a la Casa del Rei van estar en boca dels partits minoritaris durant el debat, però Rajoy no va dir ni piu i va defugir el tema. Ni tan sols quan Navarro, just abans de la intervenció de Rubalcaba, va fer un salt sense xarxa i va demanar un nou cap d'estat per encarar una segona transició. La vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría es va limitar a respondre que es pensin les coses "tres vegades" abans de dir-les. Navarro va actuar a les palpentes, sense consultar el PSOE ni tampoc l'executiva del PSC. Per això va veure com en qüestió de minuts els socialistes espanyols el deixaven sol.

I és que entre les files del PSOE la reacció a la petició d'abdicació va ser de menyspreu rotund. "No em sento en absolut representat en això ni en res pel senyor Navarro", va deixar anar l'ex vicepresident del govern espanyol Alfonso Guerra. Fonts de Ferraz consideren que Navarro va pecar d'una "falta de realisme polític" i que buscava sols la manera de "treure el cap". Tot i això, lamenten que el primer secretari segueixi un camí "equivocat" que és perjudicial tant per al PSC com per al PSOE perquè, al seu parer, desorienta encara més els seus votants.

Dirigents del PSC a Madrid també alerten que Carme Chacón no se sent ajudada per Navarro en les seves aspiracions a rellevar Rubalcaba. Deploren que Navarro actuï sense rumb ni estratègia clara i que faci propostes "sense cap mena d'abast". La prova, diuen, és que la seva petició ha estat "un autèntic fiasco".

Navarro no entén l'enrenou

"No entenc per què s'ha organitzat tant d'enrenou, no dic res que no digui molta gent. Aquest matí m'ha felicitat molta gent pel carrer, hem d'acostar la política al que opinen els ciutadans", va excusar-se ahir Navarro a Catalunya Ràdio. Va afegir que l'objectiu final ha de ser la república, però que ara toca un nou rei. I, com amb el dret a decidir, el PSC es va mostrar convençut que arrossegarà el PSOE. El secretari de política municipal dels socialistes espanyols, Antonio Hernando, va respondre ras i curt: "No".

stats