CRISI, BRUSSEL·LES COLLA MÉS
Dossier 30/05/2013

Europa imposa reformes urgents

La Comissió dóna a Espanya més marge per al dèficit però li reclama que apugi l'IVA

Laia Forès
3 min
MÉS PRESSIÓ 
 El president de la Comissió Europea, José Manuel Durão Barroso, ahir. L'executiu comunitari colla encara més la Moncloa.

Brussel·lesLa Comissió Europea no s'acaba de fiar del govern de Mariano Rajoy, que ahir es va endur una bona estirada d'orelles per no haver fet tots els deures. Tot i que Brussel·les va aprovar formalment el pla de reformes de l'executiu espanyol, portes endins hi ha un cert malestar perquè el govern de Rajoy no ha resultat ser un bon alumne. El problema és que no acaba d'aplicar ni concretar algunes de les reformes promeses per sanejar els comptes i sortir de la crisi. Davant d'aquesta desconfiança, l'executiu comunitari ha tirat pel dret i en les seves recomanacions fetes públiques ahir imposa a Rajoy més reformes i, sobretot, un calendari precís per dur-les a terme "a temps i de manera rigorosa", segons paraules del comissari europeu d'Assumptes Econòmics, Olli Rehn.

A canvi, això sí, Espanya tindrà dos anys més -fins al 2016- per reduir el dèficit públic per sota del 3% del producte interior brut (PIB). De fet, tal com va avançar l'ARA el 16 de maig, Brussel·les va anunciar ahir que el dèficit pactat per a aquest any amb Madrid és del 6,5%, dues dècimes més -equivalents a uns 2.000 milions- del que havia fet públic el govern espanyol. Amb l'anunci oficial de la Comissió Europea, queda clar que l'executiu espanyol va intentar amagar la nova dada de dèficit per no haver-la de compartir amb les comunitats autònomes.

Fa dues setmanes, quan en una roda de premsa l'ARA va preguntar a Rajoy si el dèficit pactat per al 2013 no era del 6,5%, el president espanyol va respondre que no ho recordava. Ara, però, no tindrà més remei que negociar amb els governs autonòmics amb la xifra real sobre la taula. De fet, el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, ja es va afanyar ahir a dir que Madrid compartirà amb les autonomies les dues dècimes de manera "equitativa". Segons el nou calendari, el dèficit per al 2014 no podrà superar el 5,8%, el 2015 el 4,2% i el 2016 el 2,8% del PIB.

Més impostos

La Comissió Europea, obsessionada ara per les reformes estructurals i no tant per l'austeritat, exigeix al govern espanyol que millori tant la reforma de les pensions com la del mercat laboral. També que posi en marxa una reforma del sector de l'electricitat que acabi amb el dèficit tarifari, que aprovi la reforma de l'administració local i que apugi l'IVA. Montoro va negar ahir que Brussel·les li demani un augment dels impostos, però el document deixa clar que la Comissió considera que hi ha massa béns i serveis que tenen un IVA reduït (10%) i proposa que alguns d'aquests passin al general (21%). A la pràctica, tot i les paraules del ministre, això és un augment de l'IVA.

Pel que fa a la reforma laboral, el comissari Rehn demana al govern espanyol que s'espavili a fer l'avaluació de l'última reforma -aprovada l'any passat- i li dóna només fins al juliol per presentar l'avaluació. Ara bé, Brussel·les insinua que cal millorar-la i li dóna de termini fins al setembre. En matèria laboral, un dels temes que més preocupen la Comissió Europea, també demana al govern espanyol que apliqui de manera immediata el Pla Nacional d'Ocupació i impulsi noves polítiques actives per reduir l'atur, especialment el dels joves. Això sí, l'informe no recull la polèmica proposta del contracte únic.

El sistema de pensions espanyol també està en el punt de mira de Brussel·les perquè la Comissió considera que, tot i haver allargat l'edat de jubilació, la reforma no garanteix la sostenibilitat de les pensions a llarg termini. El document no recull la proposta, però en els últims mesos l'executiu comunitari ha suggerit que s'hauria d'accelerar el calendari per allargar l'edat de jubilació.

Canvis en el sector elèctric

Sobre el mercat elèctric, el comissari Rehn demana que "s'abordi el dèficit de tarifa aplicant una reforma estructural" abans de finals d'aquest any i que "s'intensifiquin els esforços" per millorar les interconnexions de gas i electricitat amb els països veïns. També vol que el govern espanyol prengui mesures per garantir la competència en els serveis de transports de mercaderies i de passatgers per ferrocarril.

Espanya no és l'únic estat membre a qui la Comissió Europea ha atorgat més temps per reduir el dèficit. Ahir, en un canvi de rumb després d'anys de prioritzar l'austeritat, Brussel·les va flexibilitzar el calendari per sanejar els comptes públics a cinc països més, entre els quals França i Holanda. La nova recepta de Brussel·les per superar la crisi és menys austeritat i més reformes.

L'austeritat sembla que ha tocat fons i ara es canvia d'estratègia perquè les economies de l'euro tornin al creixement. El document presentat ahir afirma que totes aquestes recomanacions serviran perquè els governs ofereixin "estàndards de vida decent" als seus ciutadans. El comissari d'Economia va insistir que els governs han d'aprofitar l'oxigen que els aporta la flexibilització del dèficit per "implantar reformes estructurals que serveixin com a base per al creixement". Per la seva banda, el president de la CE, José Manuel Durão Barroso, va demanar als països amb superàvit que impulsin la demanda interna.

stats