ELECCIONS AL PARLAMENT
Dossier 27/11/2012

Junqueras prioritza no entrar al Govern

El líder d'ERC, Oriol Junqueras, no es planteja per ara entrar al Govern. Tot i això, té la intenció de facilitar la governabilitat, la investidura i els pressupostos d'Artur Mas, però no a canvi de res

Roger Tugas
3 min
LA GESTIÓ DE L'ÈXIT 
 La direcció d'ERC es va reunir ahir pletòrica pels resultats electorals del 25-N.

BarcelonaERC pot fer tant per la independència des d'un Govern amb CiU com a l'oposició. L'única diferència és que entrar a l'executiu els faria còmplices d'una gestió del dia a dia que, com s'ha demostrat, desgasta arreu. Aquesta és la lectura que alguns dirigents republicans van fer en les reunions que la cúpula del partit va celebrar ahir i que el president del partit, Oriol Junqueras, va venir a avalar públicament en roda de premsa i en entrevistes als mitjans. "No es pot renunciar" a una imatge tan "potent", segons va afirmar, del president i el cap de l'oposició del país demanant junts la independència. És una fotografia que ja havia reclamat en campanya i que ara, malgrat que els resultats són diferents als previstos, Junqueras encara vol forçar.

Amb poc temps per pair els històrics resultats del 25-N que van catapultar ERC de la cinquena a la segona posició, la direcció republicana ha de gestionar la primera patata calenta de la legislatura: la invitació de CiU per a un acord de governabilitat que impliqui entrar a l'executiu, en una conjuntura d'obligada reducció de dèficit. Ahir a la nit Junqueras ja va deixar clar que no evitaria les responsabilitats que comporta la seva reforçada posició, però això no vol dir que posi consellers a la Generalitat. No en nega la possibilitat, però reconeix que per ara no l'atrau gaire.

De fet, si una cosa té clara ERC és que Artur Mas ha de ser el nou president de la Generalitat i que si el nou president està condicionat pel PSC o el PP això comportaria renúncies en l'agenda nacional. És per això que, segons va acordar, no posarà traves a la seva investidura. Hi hagi pacte o no amb el seu partit, Junqueras sap que no hi ha una majoria alternativa al Parlament i, per tant, ERC no presentarà candidatura alternativa i facilitarà a Mas la investidura. Els republicans ho justifiquen perquè CiU ha estat la formació que clarament ha guanyat les eleccions i perquè "els catalans no entendrien que es convoquessin uns nous comicis en només tres mesos".

Tanmateix, aquest escenari també implica que ha de ser Mas, com a vencedor, qui faci el primer pas per intentar un acord amb ERC. I l'única conversa que ha tingut el president amb Junqueras va ser una cordial felicitació recíproca pels resultats. Alguns dirigents dubten que realment ells siguin l'opció preferida per CiU, després que els acords parlamentaris dels últims anys hagin estat gairebé en exclusiva amb el PP, amb qui encara governen en alguns ajuntaments, diputacions i organismes com la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals.

Condicionar Mas des de fora

Si finalment Mas els crida per negociar, l'opció d'entrar al Govern tampoc seria la preferida per ERC. "Per què cal fer-ho? Per preparar un referèndum es pot fer des de fora", va reflexionar un dirigent republicà a la reunió de la cúpula, i va recordar que el partit ha sortit escaldat cada cop que s'ha implicat en la governabilitat, amb CiU als anys 80 o amb el tripartit. Segons fonts d'ERC, l'opció preferida seria per ara arribar a un acord de governabilitat que fixi un calendari per convocar el referèndum "com més aviat millor", la votació d'uns pressupostos que han de comportar un "gir social i econòmic" i obrir el procés de l'estat propi a altres partits com ICV i la CUP i a la societat civil. "Som aquí per impedir que algú ens abarateixi el somni", va insistir Junqueras.

5 perquès per entendre l'èxit d'ERC que li ha permès doblar

  1. La crítica a les retallades li ha facilitat rebre vots d'esquerres. El seu independentisme integrador li ha aportat també electors no històricament nacionalistes.
  2. El cap de llista d'ERC era el més ben valorat en la majoria d'enquestes. És un líder carismàtic, hàbil en la curta i la mitjana distància i amb un discurs positiu i propositiu.
  3. Oriol Junqueras ha estat respectuós amb Artur Mas, a qui no ha atacat i a qui va defensar d' El Mundo. Amb molt vot fronterer amb CDC, el blanc preferit ha estat Unió.
  4. La renovació que va protagonitzar Junqueras en el partit i en les llistes ha fet oblidar l'etapa del tripartit, un llast que va portar ERC al seu pitjor resultat.
  5. La possibilitat -en un inici remota- d'erigir ERC en segona força ha seduït més indecisos que la crida a la "majoria excepcional" a què apel·lava Artur Mas.
stats