Dossier 12/11/2012

Líders formats per Esade, a favor del dret a decidir

Nova mostra de transversalitat i interclassisme de l'anhel d'autodeterminació: l'agrupació d'exparticipants d'un prestigiós programa de lideratge d'Esade defensen la consulta en un manifest.

Marc Colomer
2 min
L'Espai Jaume Vicens i Vives agrupa els directius del prestigiós programa de lideratge d'Esade.

BARCELONASi una cosa ha agafat per sorpresa, dins i fora de Catalunya, el procés d'emancipació nacional ha estat la potència transversal, intergeneracional i interclassista del moviment. En aquest procés, que té en la manifestació de la Diada el punt d'inflexió, els actors socials i econòmics del país han hagut d'accelerar processos de reflexió per entrar en un debat ineludible, per transcendent. Qui ha fet el pas aquest cop és l'Espai Jaume Vicens i Vives, una plataforma d'exparticipants en el prestigiós programa de lideratge d'Esade que du el mateix nom -dirigit pels reconeguts professors Àngel Castiñeira, Josep Maria Lozano i Rai Ribera- i que integren empresaris i directius de multinacionals, pimes, sindicats, ONGs, partits i institucions, i darrere el qual hi ha les principals empreses del país.

Segons ha pogut saber l'ARA, l'Espai Jaume Vicens i Vives, immers en un procés refundacional intern, ha consensuat un manifest -una declaració d'intencions- que clama que caldrà "trobar vies democràtiques" per "decidir amb plena llibertat" el futur del país. I situen després de la consulta la negociació amb l'Estat de la decisió presa. Això sí, sempre basant-se en "un acord" que garanteixi el "reconeixement mutu i desenvolupi plenament els principis federals, l'articulació confederal o bé fixi les condicions per a l'inici d'un procés per esdevenir un estat sobirà integrat a la UE".

Unitat a l'altura del moment

Amb voluntat de relleu generacional al Cercle d'Economia, que el 1958 va patrocinar Jaume Vicens Vives, l'Espai, segons Pere Almeda, integrant de la junta directiva, vol tenir un "rol actiu" en un "triple procés constituent": el de Catalunya endins, en relació amb Espanya i en el procés d'integració europea. Per contribuir a un procés que vol més que mai "unitat" del catalanisme polític, els impulsors de l'Espai faran arribar la declaració als diputats de l'última legislatura i als de la pròxima, i es posaran "al costat de les institucions i la societat catalanes" per "oferir" el seu "esforç, tenacitat i il·lusió" perquè el que Jaume Vicens Vives va qualificar com la voluntat d'ésser del poble català "sigui una realitat plena al segle XXI".

stats