CORRUPCIÓ L'OPERACIÓ POKÉMON S'ESTÉN A CATALUNYA
Dossier 15/02/2013

La taca s'escampa: nou sotrac per la detenció de l'alcalde de Sant Hilari Sacalm

Espectacular desplegament policial per detenir quatre persones per una suposada trama d'adjudicacions irregulars a Catalunya

Elisabet Escriche
4 min
DISPOSITIU APARATÓS
 Agents encaputxats del Servei de Vigilància Duanera es van endur documentació i material de la seu de Xaloc, en presència dels mitjans.

GironaNou capítol en el degoteig de casos de suposada corrupció. Setmanes després de l'operació Clotilde, que ha posat a la picota l'exalcalde de Lloret de Mar Xavier Crespo per possibles vincles amb una trama mafiosa russa, ahir agents del Servei de Vigilància Duanera van detenir l'alcalde de Sant Hilari Sacalm i president del Consell Comarcal de la Selva, Robert Fauria, també de Convergència, per presumpta vinculació amb una trama de suborn per a l'adjudicació de serveis públics, que té com a epicentre Galícia i que seria una ramificació del cas Pokémon.

Segons el Tribunal Superior de Justícia de Galícia (TSXG), en la mateixa trama -batejada com a Manga- ahir van ser detingudes vuit persones més, tres de les quals a Girona. Es tracta del cap del departament d'Organització de Serveis a la Ciutadania del Consell Comarcal, Joan Carles Feliu, i l'apoderat i l'administrador de l'empresa GRS Arc Local, Josep Maria Franch i Alexandre Ros. Aquesta empresa té la concessió de la gestió tributària, recaptatòria, cadastral i inspectora del Consell Comarcal. Aquest servei de l'ens comarcal porta la gestió tributària de tots els municipis de la Selva, excepte Lloret de Mar.

Els altres arrestats són tres de Santiago de Compostel·la, entre els quals hi ha el regidor de Mobilitat i Seguretat Ciutadana, Albino Sánchez Aldrey (PP), i el propietari d'una empresa de consultoria i enginyeria d'Astúries. En l'operació, que està sota secret de sumari, es van escorcollar simultàniament l'Ajuntament de Sant Hilari Sacalm, el Consell Comarcal de la Selva a Santa Coloma de Farners i dos organismes de la Diputació de Girona.

En un desplegament espectacular, funcionaris judicials es van presentar cap a les vuit del matí al consistori, d'on es van endur diversos expedients, i al Consell Comarcal, on van fer còpies i un bolcatge informàtic de la contractació pública i de recursos humans entre el 2008 i el 2010. Segons el vicepresident de l'ens comarcal, Jordi Orobitg, els agents van retenir els treballadors a la sala de plens i els van fer deixar els mòbils a la taula. Hores després, els treballadors van poder sortir, llevat dels caps de departament, que van quedar retinguts. El gerent, l'interventor i el secretari van acompanyar els agents durant l'escorcoll.

Escorcolls en més institucions

Paral·lelament van ser escorcollats dos organismes de la Diputació de Girona: el Patronat de Turisme Costa Brava Girona -del qual Fauria és membre del consell d'administració per la seva condició de president del Consell Comarcal de la Selva- i Xaloc, que s'ocupa de la gestió de tributs dels municipis que ho deleguen i que en els últims anys ha adjudicat diversos contractes a l'empresa GRS. Entre aquests contractes hi ha el de suport i assistència a la generació de liquidacions per a Xaloc el novembre del 2011, el de realització dels treballs d'actualització i manteniment de dades cadastrals als municipis de Vilaür, Viladamat, Sant Llorenç de la Muga i Garriguella el maig del 2010, i el d'assistència tècnica a la resolució d'expedients d'alteracions cadastrals l'abril del 2007.

En l'escorcoll al Patronat de Turisme, els funcionaris judicials també van tancar la quinzena de treballadors en una sala durant cinc hores. En cap moment se'ls va informar dels motius de l'operació. Els agents, acompanyats per una secretària judicial de Girona i tres funcionaris més d'Hisenda, van fer còpies dels discos durs dels ordinadors i van demanar informació sobre alguns expedients poc rellevants. El director del Patronat, Ramon Ramos, es va reunir amb els funcionaris judicials però no va voler fer declaracions. Pel que fa a Xaloc, els agents no van deixar-hi entrar la vicepresidenta de l'organisme i alcaldessa de Figueres, Marta Felip.

La detenció de l'alcalde es va produir enmig dels escorcolls a Sant Hilari Sacalm. Fauria va presenciar l'escorcoll a l'Ajuntament fins a quarts de quatre de la tarda, quan va ser traslladat a la seu del Consell Comarcal, on es va fer un segon escorcoll en què els agents es van endur caixes d'expedients i més informació dels ordinadors. A Santa Coloma també es va escorcollar l'oficina de gestió tributària.

Concurs públic dubtós

GRS Arc Local, amb seu a Lloret, és una empresa que presta serveis de consultoria a administracions locals. El 2003 el Consell Comarcal de la Selva va fer un concurs públic per prestar els serveis d'assistència tècnica, suport administratiu i assessorament en gestió, recaptació i inspecció. S'hi van presentar GRS i una altra empresa. Segons ha pogut saber l'ARA el concurs el va guanyar GRS però l'altra empresa va presentar un recurs contenciós administratiu perquè no estava d'acord amb la decisió. La justícia li va donar la raó, però el Consell Comarcal va tornar atorgar el servei a GRS en el concurs que va repetir el 2010. Els agents van presentar-se ahir a la seu de l'assessoria que va perdre el concurs per demanar documentació.

Els nou detinguts passaran avui a disposició de la titular del jutjat d'instrucció número 1 de Lugo, Pilar de Lara. Es preveu que declarin primer davant la jutge els quatre arrestats a Galícia, després el d'Astúries i finalment els quatre de la Selva. Se'ls acusa dels delictes de suborn, tràfic d'influències, revelació de secrets i ús d'informació privilegiada, falsedat documental i blanqueig de capital. També declararan com a testimonis a l'Agència Tributària de Girona el gerent i tres funcionaris del Consell Comarcal.

INSTITUCIONS, ENTITATS I EMPRESES SOTA INVESTIGACIÓ

1 Consell Comarcal de la Selva

El presideix Robert Fauria. L'ens comarcal té un servei d'impostos i tributs municipals que gestiona l'empresa GRS. El concurs d'adjudicació d'aquest servei es va haver de repetir perquè una altra assessoria que hi optava va presentar un recurs contenciós administratiu, que va guanyar.

2. Ajuntament de Sant Hilari Sacalm

Fauria va tornar a ser alcalde de Sant Hilari el maig del 2011 després de quatre anys a l'oposició. Governa en minoria. Els agents del Servei de Vigilància Duanera es van endur diversa informació sobre contractacions públiques que s'haurien fet des del consistori municipal.

3. Xaloc

És un organisme autònom de la Diputació de Girona que s'encarrega de gestionar els tributs dels ajuntaments que ho sol·liciten. Acostumen a ser consistoris petits que no tenen prou recursos per assumir aquesta tasca. En els últims anys ha adjudicat diversos contractes a l'empresa GRS.

4. Patronat de Turisme

Està presidit pel president de la Diputació de Girona i alcalde de Platja d'Aro, Joan Giraut, i dirigit per l'exalcalde de Blanes, Ramon Ramos. Són membres del seu consell d'administració tots els presidents dels consells comarcals de la demarcació i, per tant, també Robert Fauria.

5. GRS

L'empresa es va crear l'any 1997 i té la seu a Lloret de Mar. Presta serveis de consultoria i assessorament a administracions locals. Ha treballat per nombrosos ajuntaments tant de Catalunya com de l'Estat, a part de consells comarcals com del de la Selva i diputacions com la de Girona.

stats