Un 29% de les pimes industrials han retallat ocupació l'any de la pandèmia malgrat els ERTO

Sis de cada deu empreses esperen augmentar la facturació aquest 2021

2 min
El president de la PIMEC, Josep González

Un 29% de les indústries catalanes de fins a 250 treballadors han reduït la plantilla durant el 2020, malgrat el mecanisme dels expedients de regulació temporal d'ocupació (ERTO) que té com a principal objectiu mantenir l'ocupació, segons es desprèn d'un estudi presentat aquest dimecres per la patronal Pimec. Malgrat tot, el president de Pimec, Josep González, ha valorat positivament l'allargament dels ERTO del govern espanyol fins al 31 de maig, però ha tornat a demanar que es flexibilitzi l'obligació de mantenir l'ocupació durant sis mesos a les empreses que presentin un d'aquests expedients.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L'estudi l'ha presentat l'economista Modest Guinjoan, director de l'Observatori de Pimec, i reflecteix l'impacte de la pandèmia en el sector industrial, amb pèrdua de facturació i de beneficis, a més de baixada de les exportacions. Però també mostra una perspectiva mes optimista dels empresaris sobre com encaren el 2021. Els resultats de l'informe "conviden a l'optimisme", ha indicat el president de Pimec.

Segons l'estudi, a banda del 29% de les indústries que han reduït plantilla el 2020, hi ha un 22% d'empreses que l'han augmentat i quasi la meitat l'han mantingut gràcies als ERTO, segons Guinjoan. Malgrat tot, el saldo és negatiu, amb més empreses que han retallat ocupació que no pas empreses que n'han creat. L'any abans que esclatés la pandèmia, la majoria de companyies del sector pensaven crear ocupació.

Unes altres conseqüències del covid-19 sobre el sector industrial són que dos terços de les empreses van perdre facturació, un 42% van exportar menys i 34% van vendre més a l'estranger. I més de la meitat (54%) van reduir els guanys, un 29% els van augmentar i un 16% els van mantenir. La pandèmia tampoc ha fet disminuir gaire la inversió: un 40% d'empreses l'han retallat, un 39% l'han augmentat i un 19% l'han mantingut.

Canvi en el mercat

La pandèmia ha causat un canvi en els mercats, perquè ha augmentat el pes de les vendes a Catalunya i a la resta d'Espanya i han disminuït les exportacions. Les vendes a Catalunya van ser un 46% del total, mentre que un any abans eren el 44%, i les de la resta d'Espanya van pujar al 24% l'any passat i el 2019 eren el 22%.

Malgrat un 2020 "excepcional" que "ha trencat les dinàmiques dels anys anteriors", segons Modest Guinjoan, l'estudi reflecteix un cert optimisme de cara al 2021. Així, un 59% de les empreses industrials esperen augmentar la facturació, un 39% creuen que pujaran les exportacions, un 37% incrementaran les inversions i un 24% d'empreses esperen ampliar la plantilla i un 67% mantenir-la. Només un 9% creuen que hauran de retallar llocs de treball.

stats