Alts càrrecs de FCC i Acciona, entre els detinguts pel frau de contractes d'Acuamed

Els arrestats, que declararan dijous a l'Audiència Nacional, s'enfronten a delictes de prevaricació, suborn i malversació de fons públics

Entre els tretze detinguts aquest dilluns per la Guàrdia Civil pel frau de l'empresa pública Acuamed (Aguas de las Cuencas Mediterráneas), avui ha transcendit que hi figuren Miguel Jurado, president de FCC Construcción, Justo Vicente Pelegrini, director general de l'àrea de construcció d' Acciona, i el president de l'empresa Pipeline, Manuel Moreno Maestre, segons l'agència EFE. El diari 'El País', també hi afegeix Nicolás Steegmann, president de la constructora espanyola Altyum.

Els arrestats s'enfrontarien a delictes de prevaricació, suborn i malversació de fons públics, tal com han informat fonts de la investigació a EFE. Concretament, se'ls acusa de participar en un frau que podria arribar als 25 milions d'euros. Els detinguts seran interrogats aquest dijous a l' Audiència Nacional i, durant els pròxims dies, es procedirà a citar en qualitat d'investigades a 35 persones. 

Directius cessats

Els primers noms que es van conèixer dels tretze detinguts van ser els del director general d'Acuamed, Arcadio Mateo del Puerto, i la seva directora d'Enginyeria, Gabriela Mañueco, que ahir van ser cessats dels seus càrrecs pel seu Consell d'Administració, segons va informar directament el secretari d'Estat de Medi Ambient, Pablo Saavedra, que al seu torn presideix l'empresa pública. Acuamed depèn del Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient. A més de les destitucions, el ministeri va donar instruccions a l'advocacia de l'Estat per personar-se en la causa.

El PSOE ha demanat ja la compareixença de la ministra d'Agricultura, Alimentació i Medi ambient, Isabel García Tejerina, perquè expliqui aquest "escàndol de corrupció alarmant".

Segons la Memòria anual de Acuamed corresponent a 2014, l'empresa pública executa 22 projectes hidràulics amb una inversió de 3.614 milions d'euros, sobretot plantes dessaladores. A 31 de desembre de 2014 presentava una Tresoreria disponible de 288 milions i un patrimoni net de 2.390 milions. El principal origen dels seus recursos són fons europeus.

Les obres de descontaminació del pantà de Flix

L'àmbit d'actuació d'Acuamed abasta un territori que s'estén des de Girona fins a Màlaga, englobant part de les Conques Internes de Catalunya i del riu Ebre, així com les conques dels rius Xúquer i Segura i part de la Conca Mediterrània Andalusa. Per exemple, les obres de descontaminació del pantà de Flix és una de les quals es troben en el punt de mira de l'operació. Aquesta obra va ser adjudicada a FCC per 165 milions d'euros en 2008 (el 70 % dels quals aportats per la UE), el cost final de la qual ha ascendit a més de 190 milions.