TECNOLOGIA
Economia 26/05/2015

La pressió de Brussel·les força Amazon a pagar impostos per les vendes a Espanya

Els guanys dels productes físics deixen d’engreixar la facturació de la filial a Luxemburg

Dani Sánchez Ugart
3 min
SOTA LA LUPA  Amazon, que té un magatzem 
 A Madrid, està sent investigada per la UE.

BarcelonaA Brussel·les fa temps que els polítics tenen entre cella i cella aprovar mesures que evitin l’evasió d’impostos i l’enginyeria financera de les grans multinacionals. Algunes d’aquestes empreses paguen molt pocs tributs als països on generen moltes vendes, perquè canalitzen la facturació a través de filials en països de baixa tributació. És una pràctica molt estesa que practiquen gairebé totes les multinacionals tecnològiques, com Google, Apple o Amazon, i l’executiu comunitari ha fet passos per trencar aquestes estructures financeres. L’objectiu és aprovar lleis que dificultin la creació i la subsistència d’aquests invents fiscals. Però, abans de fer-ho, l’actitud de l’executiu comunitari, que té expedients oberts a diverses empreses pels seus acords fiscals amb països de baixa tributació (com Luxemburg), ja està començant a provocar canvis en la manera com paguen impostos algunes multinacionals.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La primera a desmuntar parcialment l’entramat societari ha sigut Amazon. Investigada per la Comissió Europea pels seus acords amb Luxemburg, que presumptament li haurien estalviat milions d’euros en impostos, l’empresa nord-americana ha reformulat de dalt a baix l’estructura organitzativa a Europa i començarà a pagar impostos per les vendes de productes físics -la majoria del seu negoci- a Espanya i als altres països on té activitat. Fins ara la societat que facturava aquestes vendes era la central de Luxemburg, que ara cobrarà només per les vendes de productes virtuals, com llibres electrònics o serveis al núvol. Segons van avançar ahir el Financial Times i el Wall Streeet Journal, i va confirmar a l’ARA l’empresa de Jeff Bezos. El canvi és efectiu des de l’1 de maig.

Tot i que la pressió de la CE sobre Amazon pel seu model fiscal s’ha intensificat l’últim any, la companyia va dir en una declaració que “fa més de dos anys” que va començar a establir les “sucursals locals d’Amazon EU Sarl [la central a Luxemburg]”. De moment ja funcionen les sucursals del Regne Unit, Alemanya, Espanya i Itàlia, i estan “treballant” en l’obertura de la francesa.

Previsiblement, aquest moviment portarà Amazon a pagar més impostos a Espanya que no pas ara. Les filials espanyoles de l’empresa de Bezos van registrar l’any passat unes pèrdues de gairebé dos milions d’euros, cosa que els permet estalviar-se de pagar l’impost de societats. A més d’això, des de l’1 de gener, gràcies a una normativa europea, totes les vendes sí que pagaven l’IVA a Espanya, però no engreixaven la facturació de la companyia. Sense vehicular les vendes a Luxemburg, el benefici podria créixer, tot i que Bezos no és gaire amic de registrar grans guanys, sinó que prefereix reinvertir-los per fer créixer el negoci (a Espanya tenen un projecte per construir un nou centre logístic que podria anar al Prat de Llobregat). De fet, a nivell mundial l’empresa va registrar unes pèrdues de 243 milions de dòlars.

Canvis a la llei

Amb el moviment, Amazon s’avança als més que probables canvis en la normativa fiscal europea. Fa poc la CE ja ha proposat als estats que implantin l’intercanvi automàtic d’informació sobre els acords fiscals amb les seves empreses, que entraria en vigor el 2016. El G20 i l’OCDE també tenen en el punt de mira aquestes pràctiques fiscals.

La Fiscalia censura la llista de defraudadors

La fiscal general de l’Estat, Consuelo Madrigal, va considerar ahir que la publicació dels noms dels defraudadors condemnats per sentència ferma que vol aprovar el govern espanyol vulnera el seu dret a l’honor. En un informe, el Consell Fiscal va recomanar que la llista es limiti “a uns quants delictes” i va considerar que els delictes contra Hisenda no sempre són de rellevància pública. La Fiscalia va dir que la publicació d’aquesta informació podria dificultar la reinserció dels delinqüents i va demanar que s’analitzessin “en profunditat” altres alternatives.

stats