DIVISES
Economia 14/05/2013

Brussel·les obre la porta a eliminar les monedes d'un i dos cèntims d'euro

La Comissió Europea considera massa car el cost d'emissió de les monedes

Efe
2 min
Monedes de dos cèntims d'euro i d'un cèntim / FERRAN FORNÉ

BarcelonaLa Comissió Europea (CE) va obrir dilluns la porta a la desaparició de les monedes d'un i dos cèntims d'euro, segons un document amb el qual es busca obrir un debat sobre el futur d'aquestes peces.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L'executiu comunitari ha presentat una comunicació (document no legislatiu) a petició del Parlament Europeu (PE) i els estats membres en què analitza l'ús que es dóna a aquestes monedes i els costos que assumeixen els països per produir-les. "La CE ha consultat associacions empresarials i de consumidors, tresoreries, cases de moneda i bancs centrals sobre els pros i contres de continuar amb l'emissió de monedes d'un i dos cèntims", diu el vicepresident d'aquesta institució i responsable d'Afers Econòmics i Monetaris, Olli Rehn, en un comunicat.

El document planteja quatre possibles escenaris per al futur d'aquestes peces, i el primer estableix que se'n mantingui l' emissió en les mateixes condicions que ara. El segon proposa que aquestes monedes continuïn en circulació, però que se'n disminueixin els costos de produir-les, ja sigui canviant el material amb què estan fabricades, incrementant-ne l'eficiència en el procés de producció, o bé combinant les dues mesures.

"Això resoldria el problema que afronten la majoria dels països de la zona de l'euro, que assumeixen pèrdues causades per uns costos de producció que excedeixen de llarg el valor real de les monedes", indica la CE, que calcula que els estats podrien haver perdut 1.400 milions d'euros des del 2002 per aquest motiu.

La Comissió suggereix la retirada ràpida de les meonedes d'un i dos cèntims com a tercera opció, amb la paralització de la fabricació i posant-ne en marxa la retirada a través dels bancs i els minoristes en un termini predeterminat.

Alhora, entrarien en vigor "normes de compliment obligat per a l'arrodoniment des del primer dia en què comencés el període de retirada, després del qual les monedes deixarien de ser de curs legal".

Finalment, la Comissió planteja una quarta via que tindria l'efecte d'una retirada, però "d'una altra manera", amb una desaparició de la circulació de manera gradual "per la seva alta taxa de pèrdua i la seva falta d'atractiu com una manera convenient de pagament".

stats