NOVA ECONOMIA

La CNMC demana “adequar” la llei a Airbnb i Uber

Critica les restriccions a l’economia col·laborativa

La Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) reclama “adequar la regulació existent” al naixement de nous projectes d’economia col·laborativa com Uber, Airbnb o Cabify. En un informe publicat ahir, l’organisme expressa la necessitat d’aplanar el camí a la incorporació d’aquests nous models de prestació de serveis al mercat de forma legal.

Concretament, algunes de les crítiques que posa de relleu l’informe xoquen de ple amb les mesures que estan aplicant actualment la Generalitat de Catalunya o l’Ajuntament de Barcelona. Tanmateix, el Govern ja està ultimant un acord per “donar un impuls especial” al sector i proporcionar-li una cobertura legal que superi les prohibicions i els espais d’alegalitat que hi ha actualment, tal com va publicar l’ARA fa dues setmanes.

El document de la CNMC afirma que l’existència de productes com Uber en el sector del taxi o Airbnb en el sector dels allotjaments turístics “fa possible una gran varietat d’oferta, amb preus més eficients, més qualitat i serveis innovadors” i, per tant, aporta “un augment del benestar dels seus consumidors i usuaris”. Així, l’informe de Competència proposa eliminar algunes de les principals traves administratives a aquest tipus de plataformes.

Aplanant el camí a Uber i Airbnb

Segons un estudi recollit per la CNMC, el 62% de la inversió en plataformes d’economia col·laborativa entre els anys 2000 i 2015 es va concentrar en els projectes que oferien serveis relacionats amb el transport. En concret, en el sector del taxi, el document qüestiona els “ importants obstacles a la competència” que existeixen actualment i proposa liberalitzar un mercat que afirma que s’ha vist perjudicat per la limitació de llicències i per l’establiment de tarifes regulades.

Per fer-hi front, la comissió proposa aconseguir una major llibertat d’accés al mercat del taxi i de lloguer de cotxes amb conductor eliminant les tarifes regulades en el taxi. Alhora, obre la porta a la possibilitat que els cotxes amb conductor puguin circular a la recerca de clients sense incórrer en cap delicte. Bàsicament, defensa una liberalització total del sector.

Pel que fa al sector de l’allotjament turístic, la CNMC considera que cal facilitar les activitats a empreses com Airbnb, HomeAway o Niumba, les principals plataformes d’economia col·laborativa d’allotjament amb quota de mercat a Espanya. Així, aconsella suprimir la inscripció dels pisos en un registre (un fet a hores d’ara obligatori a Catalunya) i, al mateix temps, titlla d’“innecessàries” les moratòries com la promoguda per l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau. En aquest sentit l’estudi afirma que aquestes mesures “tenen efectes negatius sobre la competència i el benestar” i que “s’oposen a la innovació i al dinamisme del mercat”.