Els preus a Catalunya van tancar l'any 2015 amb una lleugera pujada de tres dècimes

L'IPC a Espanya tanca pla per primer cop a la història, després de quatre mesos en negatiu

L' índex de preus al consum (IPC) a Catalunya es va situar al tancament de l'any 2015 amb una taxa de creixement interanual del 0,3%, segons les dades definitives publicades aquest divendres per l'institut d'estadística (INE). Al conjunt d'Espanya els preus van tancar l'any sense variació, al 0% per primer cop en la sèrie històrica, després de  quatre mesos seguits amb taxes negatives.

D'aquesta manera, l'evolució dels preus a Catalunya allunya el perill de deflació, tot i que el creixement és molt dèbil. Catalunya se situa entre les poques comunitats que han tancat l'any amb augment de preus. També han crescut tres dècimes a les illes Balears i el País Basc, mentre al País Valencià han augmentat dues dècimes i a la Rioja una dècima. Andalusia i Madrid han tancat l'any amb un IPC del 0%, i la resta de comunitats, amb taxes negatives.

En el cas de Catalunya, els preus de l'últim mes del 2015 van caure una dècima respecte del mes de novembre, però la taxa anual es va situar en el 0,3%, bàsicament per l' impuls dels aliments i begudes no alcohòliques, que van augmentar un 2,1%, les begudes alcohòliques i el tabac, que va créixer l'1,1%, igual que l'ensenyament.

Els pitjors comportaments es van produir en el transport, amb una caiguda de preus del 2,7% pel menor cost dels combustibles, tot i que moderen la caiguda respecte a fa un any i ajuden en l'increment global de preus; i l'habitatge, que va registrar un descens de l'1,6%. La resta de sectors van presentar evolucions positives, tot i que febles. Així, els preus de la medicina van pujar dues dècimes; les comunicacions, quatre dècimes; el vestit i el calçat van augmentar cinc dècimes; el parament de la llar, sis dècimes; la cultura i l'oci, set dècimes, i els hotels, cafès i restaurants, nou dècimes.

A nivell espanyol, la variació anual dels preus es va situar en el 0%, però la inflació subjacent –que no té en compte els aliments i l'energia– es va situar en el 0,9%, una dècima per sota del mes anterior.

Els grups que han influït més en la millora de l'IPC estatal han estat el transport, que tot i ser un 2,8% negatiu millora gairebé dos punts, perquè els  preus de carburants i lubricants van baixar el desembre del 2015 menys que el mateix mes del 2014. També influeix l' habitatge, que malgrat una taxa negativa del 2,3%, puja tres dècimes respecte del mes novembre.

Més continguts de