FINANCES

La venda de CatalunyaCaixa ensorra els resultats del FROB

L’entitat catalana va fer perdre 1.600 milions a l’organisme públic el 2014

Després d’un procés competitiu molt disputat en què també van participar el Santander, CaixaBank i Société Générale, el FROB va traspassar el 21 de juliol passat CatalunyaCaixa al BBVA, que va fer la millor oferta pel tercer banc de Catalunya amb 63.000 milions en actius. El banc que presideix Francisco González va oferir 1.187 milions, que, en determinats supòsits, es podien veure reduïts fins als 388.

La xifra va ser de llarg la més alta de les que es van presentar, però era molt inferior al valor que tenia per al Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB), que va presentar ahir uns números vermells que s’expliquen principalment per l’operació que ha consolidat el BBVA com a segon banc de Catalunya. El fons estatal, controlat pel ministeri d’Economia, va anunciar ahir que l’any passat va perdre 861 milions d’euros.

Aquestes pèrdues responen en gran mesura a la venda de l’entitat catalana, que per si sola va provocar una pèrdua de 1.076 milions en els llibres del FROB. Però aquest no és l’únic llast que ha suposat CatalunyaCaixa per als comptes de l’organisme: durant l’any passat també va ser l’entitat que va requerir més provisions relacionades amb garanties en diferents processos de venda, amb un total de 561 milions, el 60% del total. Així, el total de pèrdues que va patir el FROB procedents de CatalunyaCaixa va ser de 1.637 milions d’euros.

Juntament amb aquella venda de CatalunyaCaixa, hi ha hagut una altra gran font de problemes per als comptes del fons estatal: la pèrdua del 45% en el valor que té a la Sareb, que ha provocat unes pèrdues de 125 milions. També han castigat els resultats de l’organisme les dotacions a provisions per garanties concedides a altres entitats i el baix marge financer que colpeja el sector financer en els últims mesos.

En positiu, el FROB s’ha trobat amb un increment del valor de les seves participacions a BFA (matriu de Bankia) i BMN, que li han suposat uns guanys de 1.418 milions d’euros (1.235 i 183 milions, respectivament).

Més feina per a la Fiscalia

El FROB també va anunciar ahir que ha portat un nou paquet d’operacions sospitoses a la Fiscalia perquè les investigui. En aquest cas es tracta de quatre operacions irregulars efectuades a l’antiga Nova Caixa Galicia. Les anàlisis forensic que ha fet l’organisme estatal calculen que els perjudicis econòmics ocasionats en aquestes operacions -bàsicament finançaments i refinançaments d’actius immobiliaris- serien d’uns 170 milions d’euros.

En els últims mesos, el FROB ha enviat una quarantena d’operacions sospitoses a la Fiscalia, la meitat de les quals de CatalunyaCaixa.

La Caixa es ven un 2,2% de CaixaBank 

Criteria CaixaHolding, el hòlding controlat al 100% per la Fundació Bancària La Caixa, va anunciar ahir que posa a la venda un 2,2% de CaixaBank.

Criteria va precisar que es tracta d’un paquet de 131 milions d’accions de CaixaBank fruit del dividend cobrat en forma d’accions per part de Criteria des del juny del 2014.

Les accions de CaixaBank es venien ahir a 4,44 euros, per la qual cosa la col·locació accelerada entre grans inversors té un valor de mercat de 584,9 milions d’euros.

Amb la venda, la Fundació Bancària La Caixa passarà de tenir un 58,9% del principal banc català a controlar-ne un 56,6%.