Esade estudia fitxar un director general estranger per primer cop en la seva història

L’escola de negocis catalana està en ple procés de selecció per substituir Eugènia Bieto

Esade s’està plantejant fer un pas històric i apostar per un director general d’origen estranger per primer cop en els seus 60 anys d’història. Segons ha sabut l’ARA, l’escola de negocis catalana està en ple procés de selecció per substituir Eugènia Bieto, que ja ha complert els vuit anys en el càrrec.

El procés de selecció segueix obert, però segons fonts coneixedores de les converses un candidat que ha estat ben posicionat és l’alemany David Bach, vicedegà de l’escola de negocis de la Universitat de Yale. Una altra opció, en aquest cas menys rupturista, seria Josep Franch, actual professor de màrqueting de la casa i degà de l’Escola de Negocis. Diferents fonts han confirmat a l’ARA que hi ha més noms que podrien ser triats per dirigir l’escola en una decisió que no està presa.

El procés de selecció de candidats s’allarga des de fa setmanes i està sent complex. De fet, la setmana passada ja hi havia d’haver una solució definitiva, que es va haver d’ajornar. Algunes fonts apunten que hi ha diferències de criteri entre el patronat d’Esade, al capdavant del qual hi ha el president d’Uriach, Joaquim Uriach, i els jesuïtes, propietaris de l’escola de negocis i dret. El primer és més partidari d’un candidat internacional i aliè a Esade, mentre que els segons aposten per un perfil que ja conegui la institució des de dins. “El debat no és tant si és estranger o nacional, sinó si és una persona que conegui la casa o no”, apunten aquestes fonts.

Veus implicades en el procés de selecció asseguren que no es tracta d’una qüestió de noms, sinó de model. Apunten que la revolució digital té una implicació important en l’aposta educativa de l’escola i que aquesta és una oportunitat per fer un gir en aquest sentit. No obstant, matisen que no hi ha urgències: “No hi ha cap pressa, Bieto és una garantia. No ho volem fer ràpid, ho volem fer bé”. Bieto pot seguir en el càrrec fins al 31 d’agost, i la intenció d’Esade és poder anunciar el relleu cap al final del curs acadèmic, al juny.

Una selecció professional

En cas que es confirmés l’aposta per Bach o per alguna altra figura estrangera, com defensa una part important del patronat d’Esade, aquesta escola seguiria el model de l’Iese, la seva competidora a Espanya, que va posar la direcció general en mans de l’alemany Franz Heukamp l’any 2016.

“Per primera vegada s’està fent una recerca molt professionalitzada de director general -explica una veu que, com la resta de les que ha contactat l’ARA, prefereix seguir en l’anonimat-. El que abans es feia a dit, ara es fa de manera professional”, afegeix, recordant que el patronat d’Esade ha apostat en els últims anys per crear comissions d’auditoria, nomenaments i retribucions o també d’estratègia.

La recerca de perfils s’ha posat, en aquest cas, en mans de professionals i s’ha contractat una empresa de headhunting. Fonts del sector apuntaven que l’encàrrec ha recaigut en el despatx Spencer Stuart. Esade va declinar ahir parlar de la qüestió. El president del patronat de la institució, Joaquim Uriach, tampoc no va atendre aquest diari.

Bieto ha complert els seus vuit anys en el càrrec després d’haver substituït Carlos Losada. Ahir mateix, l’encara directora general presentava la Rambla de la Innovació, un projecte en què l’escola ha invertit dos milions d’euros per crear un “ecosistema de suport a l’aprenentatge i a l’emprenedoria”, segons va explicar Esade. L’escola preveu que per aquests espais passaran prop de 90 professors i 2.500 estudiants.