Catalunya promet a Hisenda congelar 225 M€ del pressupost sense retallar despesa

Les tres comunitats dels Països Catalans voten en contra de l'objectiu del 2016, mentre que totes les socialistes diuen 'no' al dels anys posteriors

Cristóbal Montoro arribava al consell de política fiscal i financera (CPFF) d’ahir, amb una pastanaga per a les comunitats. L’ampliació de l’objectiu de dèficit per a aquest any del 0,3% al 0,7% del PIB donava més marge als consellers de finances autonòmics per quadrar els comptes a final d’any. I això li va valer un dels CPFF més plàcid que es recorden. Si l’any passat el ministre aprovava els objectius de dèficit amb la majoria de comunitats en contra, incloses les del PP, el peixet que els va donar ahir va rebre el vot favorable d’una majoria aclaparadora de consellers. Tots, excepte tres: els de Catalunya, País Valencià i Balears, que van fer front comú contra Montoro.

On sí que es va avançar ahir va ser en els plans d’ajust. Hisenda va confirmar que ja ha rebut i aprovat el quadre de la Generalitat on explica com complirà l’objectiu de dèficit. Aquest document, exigit per Montoro en el marc de les mesures coercitives per l’incompliment dels objectius de dèficit ha de reflectir com pensa Catalunya reduir el desequilibri de les finances públiques fins al nou límit. Catalunya afirma que no pensa retallar, però amb un forat fins al 0,7% de dèficit que el supervisor de les finances públiques, l’Airef, xifra en 1.000 milions d’euros, cal o augmentar els ingressos o disminuir la despesa de manera destacada per complir. La Generalitat ha justificat al pla d’ajust que augmentarà els ingressos propis per la millora de l’activitat econòmica.

Després de presentar aquest pla d’ajust, la Generalitat ha d’aprovar un acord de no disponibilitat de crèdit on justifiqui que no es gastarà algunes partides del pressupost d’aquest any, per si algun dels ingressos que preveu no es compleix. Fonts del Govern van confirmar a l’ARA que aquest acord de no disponibilitat d’ingressos serà per 225 milions d’euros, i afectarà només una part d’interessos del deute. És a dir, Junqueras promet a Montoro que no es gastarà 225 milions dels inclosos al pressupost, però com que els pressupostos estan prorrogats la partida per pagar interessos del deute és la que figura als comptes del 2015. I aquest any es preveu que els interessos baixin, així que, la Generalitat calcula que no li caldrà accedir a aquests diners. Per tant, la retenció de crèdit no tindrà cap impacte real, defensen.

El d’ahir va ser el primer CPFF per a Oriol Junqueras. El vicepresident econòmic de la Generalitat va delegar en l’anterior reunió en el conseller d’Afers Exteriors, Raül Romeva, perquè es trobava de viatge. Però a diferència d’ell, i també en contra del que feia l’anterior conseller d’Economia, Andreu Mas-Colell, Junqueras no va fer cap valoració pública de la reunió –que va ser a la tarda, després de la roda de premsa posterior a la trobada amb la vicepresidenta espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría–. El silenci oficial, però, no evitava el malestar català per l’actitud del ministre. Ja a La Moncloa, Junqueras va lamentar que el sostre de dèficit és “profundament injust i arbitrari”. En la mateixa roda de premsa, el vicepresident va aprofitar per avisar que, en cas d’independència, caldrà acordar qui es queda el deute.

I tot i la manca de pronunciaments públics, la reunió del CPFF no va modificar l’opinió del vicepresident sobre el dèficit. “El govern espanyol sent però no escolta i insisteix a obligar manu militari les administracions que assumeixen la pràctica totalitat de la despesa sanitària i educativa a aplicar noves retallades que tindrien un impacte directe en la qualitat de vida dels ciutadans”, explicaven fonts del departament després de la reunió. És a dir, a vicepresidència assumeixen que els plans de Montoro obligarien la Generalitat a retallar, tot i que el ministre insisteix a dir que no, que només demana a les comunitats que no gastin més.

Objectius a llarg termini

El CPFF també va aprovar ahir el ritme de reducció del dèficit dels anys porteriors, que marca una reducció fins al 0,5% l’any que ve, el 0,3% el 2018 i preveu arribar a l’equilibri fiscal el 2019. En la votació hi va haver més comunitats que van votar en contra, amb un total de vuit vots negatius: tots els socialistes més Catalunya.e