La Generalitat no renova el contracte amb Standard & Poor's

Fins ara, l'agència mantenia la nota B+ per al deute català, amb perspectives de millora

La Generalitat de Catalunya ha decidit no renovar el contracte que tenia amb Standard & Poor's (S&P). Per aquest motiu, l'agència de qualificació nord-americana ha deixat de posar nota al deute públic de l'administració catalana que, fins ara, tenia la nota B+ (coneguda com a bo porqueria), amb perspectives de millora que obrien la possibilitat d'estudiar una millora en el futur. Segons ha avançat ' Expasión', els criteris per a aquesta avaluació favorable es basen en la riquesa econòmica de Catalunya, així com també en "el fort suport de liquiditat disponible per a les regions espanyoles".

Tot i les possibles revisions a l'alça, S&P adverteix que la qualificació B+ estava limitada pel "molt elevat" deute català, "una gestió financera molt dèbil, un pobre comportament pressupostari i una liquiditat poc adequada". En l'informe, l'agència de qualificació nord-americana també té en compte el context polític, i avisa que les tensions entre la Generalitat i la Moncloa podrien obstaculitzar la capacitat del Govern per afrontar el seu deute.

Espanya tampoc va renovar el seu contracte amb S&P a finals de gener d'enguany, quan el llavors ministre d'Economia, Luis de Guindos, va argumentar que el deute espanyol era "tan rellevant" que "no necessita pagar agències".