Google es ven Motorola a la xinesa Lenovo per una quarta part del que va pagar-ne fa dos anys

Els nord-americans rebran 2.139 milions d'euros però conservaran les 14.000 patents que acumula el fabricant de móbils

Motorola Mobility, emblema de la telefonia mòbil nord-americana, passarà a mans xineses un cop es tanqui la venda anunciada aquest dijous per Google, que rebrà 2.910 milions de dòlars (2.138 milions d'euros) de l'empresa asiàtica Lenovo per quedar-se amb Motorola.

El preu de venda és molt inferior al què va pagar Google l'agost del 2011 per adquirir Motorola. Llavors, va desemborsar 12.500 milions de dòlars (més de 9.180 milions d'euros).

En aquests dos anys i mig, Google no només s'ha deixat pel camí 10.000 milions de dòlars, sinó que també ha vist com Motorola llastava els seus resultats amb centenars de milions de pèrdues cada trimestre. Entre el juliol i el setembre, els números vermells van ser de 243 milions de dòlars.

Després d'anunciar-se al venda, les accions de Google van disparar-se més d'un 12% després d'una jornada de caiguda a Wall Street.

Lenovo portava un temps sondejant el mercat darrere d'un fabricant de mòbils consolidat que li permetés impulsar el seu negoci de venda de 'smartphones' per distanciar-se de LG i Huawei, i acostar-se a Samsung i Apple, líders mundials.

La companyia asiàtica , segons fonts de The Wall Street Journal , havia considerat comprar la canadenca BlackBerry , però finalment es va decantar per Motorola.

Google respira

Google es va treure així un pes de sobre i , segons paraules del seu conseller delegat i cofundador , Larry Page, podrà centrar-se ara "a portar innovació a l'ecosistema Android per al benefici dels usuaris allà on estiguin".

L'empresa californiana va renunciar a Motorola però seguirà sent amo de les més de 14.000 patents de l'empresa de telefonia fundada fa més de 85 anys i que van ser, en realitat, el motiu pel qual es va fer amb Motorola en el seu moment.

Google va pagar un sobrepreu per assegurar que Apple i altres fabricants de dispositius el deixessin tranquil i no el demandessin una i altra vegada en judicis per vulneració de la propietat intel·lectual relacionats amb el seu sistema operatiu per a mòbils Android.

En aquest sentit , li negoci li va sortir bé i Android ha continuat expandint la seva presència fins consolidar-se com la plataforma informàtica per a mòbils més usada del món, la que fa funcionar els Samsung Galaxy o els telèfons intel·ligents de Lenovo, entre d'altres.

Per a Lenovo suposarà la seva confirmació com a tercer fabricant mundial de 'smartphones'. Entre les seves previsions hi ha vendre més de 100 milions de telèfons intel·ligents durant els dotze mesos que segueixin al tancament de la compra de Motorola.

Com a part del tracte amb Google, Lenovo té dret d'ús de les patents de Motorola i control absolut sobre la resta d'aspectes del negoci, des de la innovació, fins a la producció, així com l'estratègia comercial de la marca.

La companyia té previst estudiar el rellançament de Motorola a la Xina , encara que no ha especificat què passarà amb el catàleg actual de telèfons de l'empresa nord-americana, com els presentats el 2013 sota l'auspici de Google Moto X i Moto G , o la gamma Droid.

Actualment Motorola és el tercer fabricant de telèfons mòbils per tecnologia Android als Estats Units i el tercer productor de telèfons per a Amèrica Llatina.

Motorola va ser fundada el 1928 a Chicago pels germans Paul i Joseph Galvin i desenvolupar productes com els localitzadors o " cerques " (o " bíper " ) el 1964 tot i que es va acabar per especialitzar en telefonia mòbil.

Més continguts de