El Govern augmentarà els salaris dels funcionaris un 1,95%

Els sindicats anuncien un conflicte seriós si no se'ls tornen les pagues del 2013 i el 2014

El departament de Polítiques Digitals i Administració Pública impulsarà un decret per incrementar fins a l'1,95% la massa salarial dels treballadors i treballadores de la Generalitat. S'aplicarà l'increment màxim de l'1,75% autoritzat per la llei de pressupostos generals de l'Estat i un 0,25% addicionals, tot i que els sindicats apunten que un 0,20% serien de fons addicionals i no està concretat com i a qui es pagarà.

Aquest és el principal acord de la Mesa General de Negociació dels Empleats Públics, que s'ha celebrat aquest dimarts i en el que han participat representants de CCOO, UGT i Intersindical Alternativa de Catalunya (IAC), tot i que els representants d'aquest últim sindicat s'han aixecat de la taula a mitja reunió en desacord amb el que s'estava negociant, perquè no s'ha parlat de la recuperació de les pagues pendents del 2013 i 2014, tot i que ja no constava en l'ordre del dia.

Els treballadors públics de la Generalitat són els únics de l'Estat als quals encara no s'han tornat les pagues extres del 2013 i del 2014. El Govern manté el compromís de fer-ho, però la portaveu de l'executiu, Elsa Artadi, ho ha lligat a les negociacions que tenen amb el govern espanyol per aconseguir més disponibilitat pressupostària. "Hi ha tres elements: la regla de despesa; els objectius de dèficit, que han de pujar del 0,1% al 0,3% del PIB, i els canvis en l'IVA, que ens faran perdre 400 milions d'euros", ha enumerat.

Conflicte seriós

Sobre aquesta qüestió, el coordinador de l'àrea pública de CCOO a Catalunya, Joan Maria Sentís, ha alertat que "si no es posen les piles" en aquest tema "hi haurà un conflicte seriós". Precisament, durant la reunió, unes 200 persones s'han manifestat davant la seu del departament de Treball per reclamar que se'ls paguin els diners que els deuen.

"Volem les pagues", "Volem fets i no paraules" i "Puigneró, torna'ns les pagues", han sigut els crits dels concentrats, més d'un centenar de persones, entre les quals hi havia el secretari general de la UGT de Catalunya, Camil Ros.

La voluntat del Govern és aplicar de "manera immediata" aquests increments pactats. Els treballadors públics també percebran el 100% de la retribució en cas de baixa laboral des del primer dia.

El conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública ha destacat que l'increment de l'1,95% és superior al que atorga l'Estat als seus treballadors, que se situa en l'1,75%. "Ens semblava que era de justícia atès el que hem patit al llarg d'aquests anys", ha assenyalat.

Tot i així, el coordinador de l'àrea pública de CCOO a Catalunya, Joan Maria Sentís, assegura que "és mentida" que els treballadors de la funció pública catalana passin a cobrar més que els treballadors de la resta de l'Estat.

Detalla que hi ha tres trams en l'increment: un de 1,5%, un altre del 0,25% i la possibilitat d'un 0,2% "procedent de fons addicionals", els quals "encara s'ha de determinar com es paga i a qui es paga", ha apuntat Sentís.

Els sindicats han indicat que l'acord és la "ratificació" del que es va pactar el passat 20 de juliol. "No estem decebuts. Ara estem emprenyats", ha subratllat el representant de CCOO, ja que, tot i que amb la UGT han signat l'acord, encara s'ha de parlar de la recuperació de les pagues del 2013 i 2014.