Política 18/09/2018

La Generalitat lliga el retorn de les pagues extres del 2013 i el 2014 a les negociacions polítiques amb Madrid

Artadi manté el compromís amb els funcionaris però avisa que no depèn només del Govern fer-ho enguany

Aleix Moldes / Núria Orriols
2 min
La consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Elsa Artadi, en una imatge d'arxiu

BarcelonaEls treballadors públics de la Generalitat són els únics de l'Estat als quals encara no s'ha tornat les pagues extres del 2013 i del 2014. El Govern manté el compromís de fer-ho, però aquest dimarts la portaveu de l'executiu, Elsa Artadi, ho ha lligat a les negociacions que tenen amb el govern espanyol per aconseguir més disponibilitat pressupostària. "Hi ha tres elements: la regla de despesa; els objectius de dèficit, que han de pujar del 0,1% al 0,3% del PIB; i els canvis en l'IVA, que ens faran perdre 400 milions d'euros", ha enumerat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els sindicats reclamen que es calendaritzin els pagaments. En la reunió de la taula de la funció pública d'aquest mateix dimarts només s'ha acordat el retorn d'una part de les pagues extres, a més d'un increment de la retribució d'un 1,95% als professionals de la Generalitat –una part de forma retroactiva des del gener, una altra des del juliol i una altra des de la signatura de l'acord– i el pagament del 100% del sou des del primer dia d'incapacitat temporal. Però el gruix de les pagues del 2013 i del 2014 encara està pendent de negociació.

El 25 de setembre el vicepresident del Govern, Pere Aragonès, portarà a la comissió mixta d'afers econòmics amb l'Estat la reclamació de més de 7.600 milions d'euros d'incompliments. També posarà sobre la taula els temes de la regla de despesa, els objectius de dèficit i l'IVA que, d'altra banda, ja ha traslladat directament a la ministra d'Economia en la reunió que van tenir fa unes setmanes.

Es podrà assumir un calendari o un altre en funció "dels recursos de què disposi el Govern", ha assenyalat la consellera de la Presidència, conscient que l'executiu no es pot desdir de la paraula que ha donat als treballadors públics.

stats