Entitats

Òmnium Gironès passarà a mans d'una gestora per primer cop en 52 anys

Discrepàncies en la renovació de l'òrgan de govern territorial van portar a la dimissió de la majoria de la junta, que representa més de 5.000 socis

3 min
La darrera junta d'Òmnium Gironès va ser escollida l'octubre del 2022 i dissolta el passat 22 de març.

GironaMentre que a la parada d’Òmnium de Barcelona no van parar de desfilar escriptors durant tota la jornada de Sant Jordi, a Girona l’entitat no va muntar la paradeta habitual de cada any. Potser va ser la mostra més significativa de la situació d’interinatge que viu Òmnium Gironès. El passat 20 de març, el secretari d'Òmnium Nacional va dissoldre la junta per manca de quòrum, ja que només quedaven 4 de 15 membres i els estatuts estableixen que ha d'haver-hi almenys dos terços de representació. La decisió va arribar després d'un llarg procés de discrepàncies internes en la renovació de càrrecs i la configuració de dues possibles candidatures de cara a l'assemblea territorial que escollia nou òrgan de govern.

Inscriu-te a la newsletter Girona Més enllà de la Costa Brava i la Cerdanya
Inscriu-t’hi

Un seguit de "desavinences personals", segons fonts d'Òmnium Nacional, van portar un degoteig de dimissions fins que només van quedar 4 membres. Pel mig, hi ha hagut un intent de mediació per part d'una empresa externa per encàrrec de Barcelona que no ha tingut fruits. Des de fa poc més d’un mes, doncs, la territorial gironina està en mans de les decisions que es prenguin a Barcelona, a l’espera que es nomeni una gestora que ha de convocar una assemblea territorial per escollir nova junta. És el primer cop que passa des de la seva creació, fa 52 anys.

A efectes pràctics, durant el darrer mes, a la seu de la plaça del Vi de Girona no hi ha hagut reunions ni personal tècnic. Mentrestant, s’han anat suspenent o ajornant les accions pròpies que feia Òmnium Gironès per als més de 5.000 socis que integra a la comarca, una de les més potents a escala territorial. Ja al gener es va anul·lar la convocatòria dels premis de narrativa i poesia Antònia Adroher i Pasqual, tampoc es va convocar l’assemblea anual.

Un breu comunicat

Segons fonts d’Òmnium Nacional consultades per l’ARA, a “Òmnium Gironès s’està en una situació d’impàs i s’ha reduït l’activitat per la situació de la junta, però Òmnium no ha desaparegut ni ha deixat de treballar”. Pel que fa a l’arrel del problema, alguns dels membres de la junta van presentar la seva dimissió en “disconformitat amb la gestió de la presidència territorial en el darrer any”. D'altres, van deixar-lo perquè ja tenien previst fer un pas enrere o enfadats amb la gestió d'Òmnium Nacional.

Núria Giol, presidenta fins ara, va assumir el càrrec l’octubre del 2022 després que Sergi Font deixés l’entitat per integrar-se a la llista de Guanyem Girona, i obtingués el càrrec de regidor. En conversa amb l'ARA, Giol assegura que el problema principal, al seu parer, ha estat de "transparència i d'acceptació de la nova presidenta". Les tensions internes, afegeix, van esclatar en el moment que es va presentar la configuració d'una nova candidatura que no tenia en compte alguns antics membres. I considera que Òmnium Nacional no va voler que en l'assemblea territorial es presentessin dues candidatures i s'evidenciés un enfrontament sobre el nou rumb que havia de tenir l'entitat al Gironès. "On és la democràcia en una entitat que s'omple la boca de valors?", es pregunta Giol.

La fins ara presidenta de l'entitat a Girona és sòcia d'Òmnium des de fa 10 anys i també ha format part del secretariat de l'ANC a Girona, pel qual va participar en la formació del nucli executiu de Girona Vota. Aquesta plataforma va impulsar les concentracions en defensa dels presos polítics i exiliats que es van concentrar durant 259 setmanes seguides a la plaça del Vi. Ara, Giol considera que s'està decidint el rumb d'Òmnium Gironès des de Barcelona i, en concret, a partir de les decisions del secretari d'Òmnium Nacional, qui té el paper de decidir qui conforma la nova gestora.

D'altres membres de la junta d'Òmnium Gironès admeten errors en la gestió del conflicte, però creuen també que cal una millor explicació als socis per part d’Òmnium Nacional després que "s'hagin carregat el múscul polític i militant de la comarca". L’única informació que han rebut fins ara és un breu comunicat a través d’un butlletí per correu electrònic on se’ls explicava de passada el pas a una gestora, que de moment encara no s'ha configurat. Des de Barcelona, fonts d'Òmnium Nacional emmarquen la qüestió com un tema menor perquè l'arrel del problema no són qüestions d'índole política ni econòmica.

stats