INDÚSTRIA
Economia 17/12/2014

El Govern elimina la llicència prèvia per a la majoria d’empreses

Només caldrà una comunicació o una declaració responsable de l’empresari

Xavier Grau
3 min

BarcelonaEls emprenedors que vulguin posar en marxa un negoci o indústria amb poc risc a Catalunya ho tindran més fàcil. Podran fer-ho sense haver de passar pels llargs tràmits burocràtics per obtenir permisos i llicències, amb inspeccions prèvies. I, a més, els sortirà més barat, uns 1.200 euros menys que en l’actualitat. Aquest és l’objectiu del projecte de llei de simplificació administrativa per facilitar la reactivació empresarial i econòmica de Catalunya, que va aprovar ahir el Govern amb la intenció que el Parlament comenci a tramitar-la en el pròxim període de sessions.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La clau d’aquesta llei és que les empreses que no tinguin cap risc o el tinguin molt baix no hauran d’obtenir les llicències prèvies, sinó que hauran de presentar una comunicació prèvia o una declaració responsable, segons el tipus de negoci, al seu ajuntament. Els que vulguin obrir el negoci hauran de contractar un informe tècnic i, amb la comunicació prèvia o la declaració responsable i les dades registrals de constitució de l’empresa, en un parell de dies podran obrir sense esperar que els inspeccionin.

El conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig, va reconèixer ahir que és un sistema molt pròxim al dret anglosaxó, en què l’administració fa una mostra de “confiança” cap a l’empresari. “Estem davant d’un canvi de mentalitat molt important”, va dir el conseller després de la reunió del consell executiu. El conseller va presentar la nova norma com un avenç més en la línia iniciada la passada legislatura, quan es van aprovar les lleis òmnibus, que, segons va reconèixer, “no van acabar d’enderrocar les muralles de la burocràcia”.

Beneficiaris i estalvis

A la nova llei s’hi podran acollir les activitats empresarials sense risc o de risc baix, la qual cosa vol dir el 75% dels negocis i indústries que s’obren a Catalunya. Segons les dades del conseller, tres quartes parts de les més de 600.000 empreses que hi ha a Catalunya entrarien en els paràmetres d’aquesta llei, i aquestes empreses donen feina a més d’un milió i mig de persones.

Segons els càlculs del conseller, d’aquest nou sistema podran beneficiar-se’n 53.700 nous projectes empresarials a l’any, que s’estalviaran de mitjana uns 1.273 euros en burocràcia. Això vol dir que la llei pot aportar un estalvi total pròxim als 70 milions d’euros.

Com que no caldrà passar les inspeccions prèvies en obrir un negoci, el control es farà un cop l’activitat ja s’hagi iniciat. Això obligarà a establir un règim sancionador per als casos en què no es compleixi el que s’ha declarat prèviament. No obstant, la llei estableix un procediment administratiu per esmenar els defectes que es detectin que sigui compatible amb el manteniment de l’activitat, excepte en els casos greus que afectin la salut de les persones, la seguretat o el medi ambient.

El conseller Felip Puig va posar alguns exemples ahir de negocis que podrien beneficiar-se d’aquesta llei, com un restaurant de menys de 500 metres quadrats o un hotel de menys de 20 places.

Finestreta única

Segons el Govern, aquesta llei consolida el model de finestreta única empresarial a tot el territori, ja que es podran fer totes les gestions necessàries en un sol lloc (o un únic portal si són virtuals) independentment de quina sigui l’administració responsable. El Govern va fer balanç del pla de finestreta única entre el 2011 i el setembre d’enguany. Segons les dades facilitades, en aquest període s’han eliminat 78 tràmits i se n’han simplificat 396 més. Actualment l’Oficina de Gestió Empresarial (la finestreta única per a empreses) ofereix 428 tràmits.

L’executiu no concreta quin serà el futur d’Aigües Ter Llobregat

El conseller de Presidència, Francesc Homs, va defugir ahir l’autocrítica i no va concretar quin serà el futur d’Aigües Ter Llobregat (ATLL). Tot i que el conseller de Territori, Sant Vila, va dir el cap de setmana que revocaria l’adjudicació a Acciona i convocaria de nou la mesa de contractació, això encara no s’ha fet. El conseller Francec Homs, després de la reunió del consell executiu d’ahir, no va donar pistes de quin serà el futur de la companyia d’abastiment d’aigua en alta i si hi haurà un nou concurs o s’adjudicarà a Agbar, que va perdre el concurs inicial davant d’Acciona i el va portar als tribunals.

stats