El Govern investiga per què es van deixar perdre 80 M€ de subvencions de la UE

El conseller de Treball assegura que s'investiga per què els diners no van anar al SOC

La Generalitat està investigant per què va deixar de fer servir més de 80 milions d'euros procedents de fons europeus per a polítiques d'ocupació entre els anys 2013 i 2015, en un context de crisi econòmica i retallades pressupostàries.

En una entrevista a Europa Press, el conseller de Treball, Assumptes Socials i Famílies de la Generalitat, Chakir el Homrani, ha explicat que tenen constància d'aquesta qüestió des que es va publicar en una resposta parlamentària i que treballen perquè no torni a passar. "Estem analitzant els diversos motius, perquè sempre és multicausal. Mai és per un motiu concret, sempre és per diverses sumes de motius", ha sostingut El Homrani.

El Govern no va fer servir fons assignats pel Fons Social Europeu (FSE) que podrien haver estat emprats pel Servei Públic d'Ocupació de Catalunya (SOC), organisme adscrit a la conselleria de Treball de la Generalitat que té les competències en matèria d'ocupació. Van ser concedits en el període comprès entre el 2013 i el 2015, però s'haurien d'haver planificat i inclòs en els pressupostos de la Generalitat dos anys abans, del 2011 al 2013, quan el president era Artur Mas i el conseller de Treball era Francesc Xavier Mena fins al desembre del 2012 i Felip Puig fins al 2016.

El conseller ha exposat com una de les causes que "no hi havia capacitat de cofinançament" per part del Govern al ser un moment de crisi econòmica, ja que els programes del SOC que s'impulsen amb aquests fons es financen a mitges entre la Unió Europea i la Generalitat.  A més, també ha assenyalat que van poder passar "motius que estan fora de la mà del SOC", com que les entitats i les associacions que executen els programes no poguessin justificar la despesa.

I és que el SOC s'encarrega de dissenyar i implementar els programes, que acostumen a executar tercers, i que després s'ha de justificar la despesa davant la UE, en ser finançats a mitges.

Els fons no utilitzats pel Govern català corresponen al període de sis anys anterior del FSE, del 2007 al 2013, i El Homrani ha assegurat que actualment "no hi ha cap incidència" en els fons atorgats en el sexenni posterior, comprès entre el 2014 i el 2020. El Homrani ha remarcat que el Govern no es pot permetre que es tornin a desaprofitar recursos per a polítiques d'ocupació, sobretot, tenint en compte que a Catalunya la taxa d'atur és "encara molt elevada".