Publicitat
Publicitat

L'acusació popular torna a reclamar la imputació d'alts càrrecs del Banc d'Espanya en el cas Bankia

La sol·licitud arriba després que quatre correus electrònics revelessin que l'entitat ja sabia que el banc era un malalt terminal abans de sortir a Borsa

L' advocat Andrés Herzog, en nom de l'acusació popular de la Confederació Intersindical de Crèdit (CIC), ha demanat aquest dimecres al jutge Fernando Andreu la imputació de 6 alts càrrecs del Banc d'Espanya i 2 de la CNMV en relació amb la sortida a borsa de Bankia el juliol del 2011. De fet, l'acusació popular ja havia demanat que s'investiguin els responsables del Banc d'Espanya, però la petició va ser desestimada. Ara, però, l'acusació popular entén que els 4 correus electrònics enviats per l'inspector principal del banc central a BFA-Bankia José Antonio Casaus, posen en evidència que el Banc d'Espanya era conscient dels riscos de l'operació. En aquests 4 correus, el mateix Casaus avisa que el banc ja era "un pacient" quan va sortir a borsa.

El text insisteix en una petició que va ser desestimada a principis de juliol pel jutge Andreu i que seguia l'informe del fiscal Alejandro Luzón. Aleshores el magistrat va considerar la diligència com a "impertinent" i "inútil". En canvi, sí que va acceptar la proposta d'imputar l'auditora  Deloitte i el soci auditor Francisco Celma.

L'acusació popular es recolza ara en en els 4 correus electrònics i la nova declaració de Casaus del passat 5 de setembre, segons els quals el grup BFA-Bankia era "inviable" i la sortida a borsa acabaria en una "nacionalització de les pèrdues".

Els 10 avisos dels inspectors del Banc d'Espanya sobre la insostenibilitat de la sortida a borsa de BankiaL'escrit assenyala que queda "acreditat que [els responsables de la supervisió del Banc d'Espanya] comptaven amb informació rellevant subministrada per l'equip d'inspecció que no només desaconsellava l'Oferta Pública de Subscripció, sinó que expressava i advertia reiteradament la inviabilitat del grup BFA-Bankia" i les pèrdues que causaria a accionistes i contribuents.

Així doncs, l'acusació popular urgeix que declarin com a investigats alguns dels responsables del Banc d'Espanya en el moment de l'operació. En primer lloc, el superior de Casaus, Pedro Comín, a qui anaven dirigits els correus electrònics, i Mariano Herrera, que aleshores coordinava el departament d'Inspecció de Caixes d'Estalvi. A més, cita el qui va ser director del Departament de Caixes d'Estalvi, Pedro González; el director general de Supervisió durant l'operació, Jerónimo Martínez Tello; l'exgovernador del Banc d'Espanya Miguel Ángel Fernández Ordoñez (MAFO), l'exsubgovernador Javier Arístegui i els aleshores president i vicepresident de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), Julio Segura i Fernando Restoy.

El text recorda que el Banc d'Espanya no va aportar els correus electrònics de Casaus en la remesa de documents que va enviar al jutjat a principis de setembre. En aquest paquet s'incloïen els correus del 7 i el 12 d'abril del 2011, però no els del 8 i el 14 d'abril, que es van reclamar després que Casaus els mencionés en la seva declaració.

A més, l'organisme tampoc va adjuntar la carta explicativa dels documents que aportava, com sí que havia fet amb els correus de Casaus. És per això que l'acusació demana la declaració com a testimoni de María Ortega Cano, cap de la Divisió d'Expedients Sancionadors i Col·laboració amb els òrgans judicials. 

Herzog sol·licita ara "tots els correus electrònics" que Casaus va enviar a Pedro Comín i la resta de membres del Departament de Supervisió del Banc d'Espanya, des de la constitució de BFA-Bankia el desembre del 2010 fins a la seva nacionalització. Per últim, l'escrit de l'acusació popular demana que se citi a declarar la persona que, segons ha declarat Casaus, va incorporar-se el setembre del 2011 com a "coresponsable" de l'equip de seguiment del Banc d'Espanya i que assumeix les funcions de "risc de crèdit".

2018 anàlisi

Més continguts de