Economia 24/02/2016

Josep Maria Álvarez, denunciat a la UGT per (presumptament) ser independentista

Un afiliat canari presenta al sindicat un escrit en què demana que l'apartin de la cursa per dirigir l'organització a nivell estatal

Ara
2 min
Josep Maria Álvarez,  secretari general de la UGT

BarcelonaUn afiliat canari del sindicat UGT ha presentat una denúncia davant la comissió de garanties del sindicat contra el secretari general d'UGT Catalunya, Josep Maria Álvarez, per presumpta vulneració dels estatuts sindicals per mostrar el seu suport al procés independentista català.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El pronunciament d'Álvarez a favor de la independència de Catalunya, segons sosté aquest afiliat, és contrari a diversos articles dels estatuts de la UGT. El text de la denúncia, a la qual ha tingut accés l'agència Efe, inclou un recull de declaracions del sindicalista català defensant un plebiscit independentista i reconeixent que ha perdut afiliats per culpa d'aquestes declaracions del seu líder a Catalunya.

La denúncia busca frenar Álvarez en la cursa per dirigir la UGT a Madrid, una candidatura que farà pública aquest divendres i que compta amb amplis suports dins el sindicat. Les dues principals federacions sectorials (la del metall i la dels serveis públics) ja s'han alineat explícitament al costat del sindicalista català, així com diverses federacions territorials.

El sindicalista canari demana per a Álvarez una sanció per falta molt greu que l'inhabilitaria per a la "vida orgànica del sindicat".

Álvarez opta a succeir Cándido Méndez en la secretaria general i té davant dos contrincants que ja han presentat candidatura formal. Un d'ells és el secretari general de la UGT a les Canàries, Gustavo Santana, i l'altre és Miguel Ángel Cilleros, secretari general de la Federació de serveis per a la mobilitat i el Consum de la UGT.

Campanyes anticatalanes a institucions

Els orígens catalans són un 'handicap' que han hagut de patir altres empresaris quan optaven a càrrecs de representativitat en institucions a Madrid. Quan Joan Rosell optava a presidir la CEOE, l'entorn del seu contrincant, Antonio Garamendi, va fer circular un document en què s'advertia que Rosell volia provocar un "holocaust" per catalanitzar la patronal espanyola.

Un segon precedent va ser al Col·legi d'Advocats de Madrid, quan la candidata a presidir-lo va haver de clarificar els seus vincles amb Catalunya per no perdre el futur càrrec. En un comunicat, Sonia Gumpert va sortir al pas dient: "Ser un espanyol català no és dolent".

"Certs cercles de poder i candidatures que els són pròximes han fet córrer interessadament un rumor que és absolutament fals. Aquest rumor consisteix a vincular l'esmentada candidatura amb Catalunya aprofitant-se de l'actual moment que es viu en aquesta comunitat. L'objectiu no és altre que pretendre treure crèdit d'aquesta desafortunada situació", deia el text de Gumpert.

stats