L'FMI creu que "caldrà temps" per veure pujades salarials importants

L'organisme ho argumenta per la caiguda de la seguretat laboral després de la crisi

Ni la millora de l'economia ni la de l'ocupació han anat acompanyats d'una millora salarial. I no s'espera que això canviï en el curt termini. Almenys durant "algun temps", segons la interpretació del Fons Monetari Internacional (FMI). "Es preveu que els salaris augmentin en els països més veterans de la Unió Europea, però el procés serà molt més llarg que entre els membres més recents", assenyala l'organisme, que també adverteix: "Podria dur algun temps que els salaris repuntin de forma generalitzada entre les economies avançades".

Entre les explicacions potencials d'aquest fenomen, l'FMI apunta el descens de la seguretat de l'ocupació experimentat com a conseqüència de la crisi financera global i la debilitat potencial del mercat laboral. La millora en les dades de l'atur tampoc han contribuït a que millorin les expectatives.

L'organisme internacional considera que el canvi registrat en alguns països de la Unió Europea, on ha guanyat protagonisme la temporalitat, els contractes a temps parcial i l'autoocupació, podria reduir la capacitat de negociació dels treballadors, pressionant a la baixa els salaris. Aquest seria l'exemple d'Espanya, que manté una taxa de desocupació del 16,7% i una temporalitat del 27%.

L'anàlisi de l'FMI conclou que la integració de la UE podria provocar que els salaris en els països membres siguin cada vegada més "dependents" de les condicions del mercat laboral en altres països, ja que les empreses dels països dels 28 sovint competeixen tant en els mercats propis de la Unió com fora.

D'aquesta forma, els experts assenyalen que, en la negociació salarial, les empreses buscaran preservar la competitivitat en costos, mentre que els sindicats i els treballadors tindran en compte els riscos per a les vendes de l'empresa i l'ocupació.

A Espanya, la patronal CEOE i els sindicats majoritaris, CCOO i UGT, han estat incapaços de moment de trobar un punt d'entesa per a pactar un objectiu de millora salarial en la negociació col·lectiva. Els sindicats van cridar a treure al carrer en forma de mobilitzacions aquesta reivindicació el passat 1 de maig, en una de les convocatòries del Dia del Treballador menys participatives dels últims anys.

Reducció de costos laborals del 10%

El Fons Monetari Internacional considera que l'evolució salarial a la zona euro resulta en gran mesura coherent amb l'ajustament dels desequilibris externs, on alguns països havien de guanyar productivitat, mentre que resulta necessari un increment de la despesa laboral unitària a Alemanya i als Països Baixos.

En aquest sentit, l'anàlisi realitzada pels tècnics del FMI recorda que la despesa laboral unitària a Espanya, Grècia o Portugal va caure almenys un 10% respecte de la mitjana de la zona euro des de l'inici de la crisi, reflectint en principi la pèrdua de llocs de treball i més recentment increments salarials per sota de la mitjana.

Més continguts de