L'economia espanyola creix un 0,7% en el segon trimestre

El deute de l'estat espanyol arriba a un nou màxim històric, mentre la caiguda de preus es modera fins al -0,6%

L'economia espanyola va créixer un 0,7% en el segon trimestre de l'any, en línia amb les previsions del Banc d'Espanya i altres organismes, segons ha avançat aquest divendres l'Institut Nacional d'Estadística. Aquest creixement és una dècima inferior que en el primer trimestre i dues dècimes per sota del que es va aconseguir en el mateix període del 2015.

Aquestes dades s'han donat a conèixer l'endemà que es conegués que l' economia catalana va créixer en el segon trimestre de l'any un 3,5% en comparació del mateix període de l'any passat i un 0,8% en relació amb l'anterior trimestre, per la qual cosa la Generalitat es planteja revisar a l'alça les previsions per a aquest any, que fixaven el creixement en un 2,9%.

D'altra banda, la taxa interanual del PIB es va retallar fins al 3,2%, dues dècimes per sota del trimestre anterior. Amb aquest repunt entre abril i juny s'encadenen 12 trimestres d'augments en el creixement, mentre que la taxa interanual acumula deu trimestres en positiu.

La caiguda dels preus es va moderar dues dècimes al juliol amb un índex de preus al consum (IPC) del -0,6% després d'una caiguda del -0,8% al juny,  principalment per l'augment del cost dels aliments durant aquest mes. L'IPC suma ja 12 mesos consecutius de caiguda dels preus, malgrat que aquest és el descens més lleu registrat des del gener. 

A més, el deute de l'Estat ha tornat a repuntar en 12.586 milions, fins als 939,032 milions d'euros al juny, i ha marcat un màxim històric en la sèrie del Banc d'Espanya, que es remunta al 1994. Així doncs, el deute ha crescut un 4,7% respecte al mateix mes del 2015, quan es va situar en 896.281 milions d'euros.