El PIB espanyol creix un 3,1% el 2017, dues dècimes menys

L'economia acumula onze trimestres de creixement interanual per sobre del 3%

L'economia espanyola va augmentar l'any 2017 un 3,1%, segons les dades avançades publicades aquest matí per l'INE. Les dades avalen les previsions del govern central i del Banc d'Espanya i confirmen una petita ralentització en el quart trimestre, que va créixer a un ritme intertrimestral del 0,7%, igual que un any abans. 

L'INE no ha publicat les dades per comunitats autònomes, cosa que farà al març, de manera que és difícil conèixer l'impacte econòmic que ha tingut l'actual situació política a l'activitat del Principat. L'Airef, organisme independent, preveu que malgrat la incertesa i els fets del mes d'octubre Catalunya va créixer l'últim trimestre un 0,77%, un creixement que se situaria en línia amb el del conjunt espanyol.

Les estadístiques de l'INE confirmen la fortalesa del creixement del PIB, que acumula 17 trimestres consecutius de millora. Durant l'exercici passat, al primer trimestre es va créixer un 0,8%, al segon un 0,9% i al tercer el creixement va tornar a situar-se en el 0,8%. Si es compta el creixement en alces interanuals, Espanya porta onze trimestres seguits creixent per sobre del 3%.