EDICIÓ
Economia 31/07/2018

Planeta prepara la venda de la filial francesa Editis per 900 M€

La multinacional gal·la Vivendi negocia en exclusiva amb els Lara

Xavier Grau
3 min
La desinversió a Editis se suma a la venda recent de la seu del grup editorial de la família Lara.

BarcelonaL’any 2008 José Manuel Lara Bosch, llavors president del Grupo Planeta, anunciava una gran operació: la companyia editorial que tenia aleshores la seu a Barcelona -la va traslladar a Madrid després de l’1 d’octubre- comprava el grup Editis, el segons grup editorial de França. Amb l’adquisició, Planeta feia el gran salt internacional, perquè era líder en llengua espanyola i Editis l’obria a altres mercats. Empresarialment, a més, s’esperava que el grup francès afegís 760 milions al negoci editorial de Planeta, que arribaria així a més de 1.700 milions de facturació global en aquest terreny.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Però deu anys després, Planeta ha decidit desprendre’s de l’editorial francesa, i negocia en exclusiva amb la multinacional gal·la Vivendi la venda d’Editis, en una operació valorada en uns 900 milions d’euros, segons va reconèixer ahir en un comunicat la companyia de la família Lara. El tancament de l’operació, deia la companyia, estava pendent de la redacció definitiva de l’acord i de les preceptives autoritzacions administratives.

Segons va comunicar Planeta, l’any 2017 Editis va aportar una facturació de 750 milions d’euros i va generar un benefici operatiu recurrent de 60 milions d’euros. Editis compta amb mig centenar de segells editorials amb lideratge en literatura i educació, i a més té una companyia de distribució pròpia.

La companyia de la família Lara va justificar aquesta nova desinversió argumentant que volia potenciar nous projectes de creixement en les seves àrees estratègiques de negoci: llibres, formació, informació i entreteniment audiovisual. Planeta, que és el principal grup editorial del món en llengua espanyola, té altres negocis en el mercat de la comunicació i l’entreteniment audiovisual , i amb la italiana DeAgostini és el principal accionista d’Atresmedia i propietari de DeA Planeta, distribuïdora de pel·lícules i sèries de televisió. A més, és propietari de La Razón i de l’editora de revistes Prisma Publicaciones.

A més, Planeta ha impulsat els últims anys el negoci de la formació amb l’escola de negocis EAE i amb OBS, a més de les universitats online Uniba, Viu i Ostelea. També té tres escoles de negocis a França i una al Marroc que començarà l’activitat el curs vinent.

Més desinversions

Vivendi i el Grupo Planeta, en el marc de l’acord, també s’han compromès a explorar noves oportunitats de negoci conjuntes en l’àmbit editorial, i comptaran amb la participació d’Editis, segons va comunicar la companyia de la família Lara.

La venda d’Editis no és la primera desinversió de Planeta els últims mesos. Fa menys d’un mes la família Lara va tancar la venda de la seva emblemàtica seu a la part alta de la Diagonal al fons Blackstone per 210 milions d’euros. Una venda que forma part de la reestructuració del deute que tenia la societat patrimonial de la família Lara, Inversiones Hemisferio, amb el Banc Sabadell, i que era d’uns 270 milions d’euros. La venda forma part de la renegociació del deute, de tal manera que Planeta continuarà ocupant l’edifici però els diners de la transacció han d’anar a amortitzar el deute amb el Sabadell.

El Grupo Planeta ha viscut una temporada de canvis, perquè a la venda de la seu i ara de la filial francesa Editis s’hi han de sumar els canvis a la cúpula de la companyia el mes de febrer passat, en què José Manuel Lara García en va ser apartat com a conseller delegat.

stats