La Policia Nacional destapa un frau a la Seguretat Social de 27 milions

S'han detingut 33 persones en 17 províncies, entre les quals hi ha Barcelona i Girona

La Policia Nacional ha destapat un frau a la Seguretat Social de més de 27,5 milions d'euros a Barcelona, Girona i 15 províncies més d'arreu d'Espanya. S'han detingut 33 persones i hi ha 40 investigats per delictes com el frau de cotitzacions, la falsedat documental, l'estafa, la insolvència punible, el blanqueig de capitals i el grup organitzat.

L'operació, anomenada 'Pandora', va començar a finals del 2017 a petició de la Tresoreria de la Seguretat Social. S'han revisat 22 expedients que afectaven 17 províncies d'11 comunitats autònomes.

Els responsables dels delictes han resultat ser principalment els responsables de les empreses investigades, però també familiars i testaferros, que eren alguns dels treballadors que actuaven amb la complicitat dels seus caps.

En la majoria dels casos s'han realitzat informes patrimonials de les persones implicades perquè la Seguretat Social o el jutjat corresponent puguin demanar l'embargament dels béns que considerin oportuns.

Entre les tècniques utilitzades per evitar el pagament a la Seguretat Social, alguns dels detinguts creaven entramats empresarials en què l'activitat d'una societat es transferia a una altra per continuar operant sense pagar el deute. També era habitual l'ocultació de béns, les denúncies falses relacionades amb robatoris dels béns embargats, la venda en negre i la falsificació de certificats.