Economia 15/07/2015

Un avís per a Europa: els EUA creuen que es donen les condicions per començar a apujar els tipus d'interès

La presidenta de la Reserva Federal, Janet Yellen, considera que es podrien augmentar aviat, ja que tant l'ocupació com l'economia americanes avancen a un bon ritme

Efe
2 min
Janet Yellen es va mostrar tensa en la seva primera roda de premsa, que els analistes van seguir amb lupa.

WashingtonLa presidenta de la Reserva Federal dels Estats Units, Janet Yellen, ha considerat aquest dimecres que les condicions econòmiques dels Estats Units són les adequades per a una pujada dels tipus d'interès, però que l'organisme encara ha d'estudiar el moment precís per fer-ho. Yellen ha destacat els avenços en l'objectiu d'arribar a la plena ocupació i ha avançat que les "mostres de lentitud" de l'economia "semblen ser el resultat de factors transitoris".

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Aquest augment dels tipus d'interès es podria produir "en algun moment d'aquest any, per començar a normalitzar la política econòmica", segons defensa Yellen. La presidenta de la Reserva Federal ha recordat que els interessos de referència als Estats Units es troben entre el 0% i el 0,25% des de finals del 2008, per tant aquesta seria la primera pujada del preu del diner des del 2006.

No obstant, Yellen ha destacat que "la inflació ha continuat per sota del nivell que el mercat obert considera més adequat a llarg termini" per promoure l'estabilitat dels preus. La taxa d'atur als Estats Units va tancar el mes de juny amb un 5,3%, la més baixa des de l'inici de la crisi financera del 2008, però la inflació es manté al voltant de les xifres negatives.

L'economia dels Estats Units va registrar una contracció del 0,2% durant el primer trimestre de l'any, però, segons Yellen, les dades disponibles suggereixen un ritme moderat de creixement del PIB en el segon trimestre.

Avís per a Europa

La pujada de tipus que preveu fer la Reserva Federal posarà pressió al Banc Central Europeu perquè també ho faci. La diferència és que l'economia europea està en un estat molt més delicat que l'americana. Sembla probable, per tant, que els EUA i l'eurozona deixin de tenir els tipus d'interès al mateix nivell, actualment el més baix de la història en totes dues zones. Segons els analistes, això suposarà un repte molt important per a l'eurozona i per al president del BCE, Mario Draghi, que tot just fa mig any va començar a comprar deute públic de forma massiva per redreçar l'economia europea.

stats