Economia 17/12/2014

Rosell i Garamendi es disputen la presidència de la CEOE

La delegació de Foment del Treball viatja a Madrid per donar el seu suport a Joan Rosell per revalidar com a líder de la patronal espanyola

Agències
2 min
El president de la CEOE, Joan Rosell, i el de Cepyme, Antonio Garamendi, amb agents socials. EFE

MadridL'assemblea general de la CEOE està cridada aquest dimecres a les urnes per votar qui serà el nou president de la patronal espanyola. Joan Rosell, actual líder de l'organització, es perfila com el favorit a revalidar la presidència, però s'haurà d'enfrontar a Antonio Garamendi, actual president de la patronal de la petita i mitjana empresa Cepyme, una de les organitzacions que forma part de la CEOE.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

-Per què Rosell és el favorit?

La recollida d'avals per presentar les candidatures dona, a priori, un avantatge a l'actual president Joan Rosell per vèncer les eleccions. Si els avals es traduïssin en vots (que són individuals i secrets), el candidat català comptaria amb el 40% dels vots assegurats, per només el 25% que aconseguiria Garamendi amb els avals aportats, segons l'agència Europa Press.

Rosell compta amb suports importants, començant pel de la patronal catalana Foment del Treball. Els seus representats ja viatgen a Madrid per votar a favor de Rosell, com també s'ha compromès a fer la patronal madrilenya Ceim. Totes dues són les organitzacions territorials amb més pes i representació a l'assemblea de la CEOE.

Garamendi, que va ser nomenat recentment president de Cepyme, tindria d'entrada el suport dels 80 vocals però no està clar que hi hagi unitat entre tots els votants. Garamendi va accedir a la presidència per substituir Jesús Terciado, esquitxat per un presumpte frau. Garamendi ha assegurat que membres de Cepyme que pertanyen alhora a d'altres organitzacions territorials estan rebent "pressions" per donar suport a Rosell.

-Què passarà amb Garamendi si guanya Rosell?

El contrincant de Rosell ha insistit que no pensa deixar la presidència de Cepyme encara que perdi contra Rosell. Tradicionalment, pel pes que té la patronal de la petita i mitjana empresa, el president de Cepyme exerceix automàticament com a membre de la direcció de la CEOE (Terciado era el número dos de la CEOE fins a la seva dimissió).

En canvi, Rosell és partidari que si venç als comicis la Cepyme repeteixi les eleccions per buscar un canvi. En cas contrari, Garamendi té molts números d'acabar incorporat a la direcció de la CEOE tot i haver-li disputat el lideratge a Joan Rosell.

-Quin programa tenen els candidats?

L'eix de la renovació s'inclou a les dues candidatures. El canvi a la patronal espanyola s'ha fet més urgent que mai arran dels darrers escàndols que han esquitxat l'expresident de la Cepyme, Jesús Terciado, i l'expresident de la patronal madrilenya que era també vicepresident de la CEOE, Arturo Fernández, implicat en el cas de les targetes 'black' de Caja Madrid i Bankia.

Rosell defensa que vol culminar el procés de modernització i renovació interna que ha engegat els últims quatre anys, mentre que Garamendi es presenta com l'alternativa per tornar el prestigi perdut els últims anys a la patronal espanyola.

Tots dos empresaris coincideixen en la defensa de mantenir la moderació salarial i en les demandes al govern espanyol d'un marc laboral més flexible per afavorir la contractació a les empreses.

stats