Economia 12/12/2015

El TSJC desestima els recursos a l’impost a les grans superfícies

El tribunal entén que l’impost no suposa una doble imposició en relació a altres taxes municipals com l’impost d’activitats econòmiques i l’impost de béns immobles

Xavier Grau
2 min
El TSJC desestima els recursos a l’impost a les grans superfícies

Les grans superfícies comercials tenen les de perdre en la seva lluita contra l’impost que els va imposar el Govern. Primer el Tribunal Constitucional el va donar per bo en una sentència dictada l’any 2012, i ara és el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) el que en un seguit de sentències està rebutjant els recursos dels diferents operadors. De moment el TSJC ha rebutjat els recursos que van presentar l’Hipercor de Girona, el Carrefour de Tarragona-Reus, el Conforama de Badalona i altres establiments del grup Supeco Maxor. Per al TSJC, les liquidacions de l’impost s’ajusten a la Constitució i no són contràries al dret comunitari. A més, el tribunal rebutja algunes argumentacions incloses als recursos, per exemple que no es comptabilitzés en la liquidació l’espai destinat a jardineria dels grans magatzems perquè és un tipus de comerç exempt de l’impost.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Però el tribunal entén que l’impost no suposa una doble imposició en relació a altres taxes municipals com l’impost d’activitats econòmiques i l’impost de béns immobles, perquè el que busca és una “finalitat extrafiscal” que se centra en els beneficis que tenen les grans superfícies en no internalitzar els costos que generen per al medi ambient o la seva incidència en l’urbanisme i el petit comerç urbà. La sentència reitera que un tribut, a més de recaptar, pot respondre també a polítiques sectorials. I el TSJC destaca que el Tribunal de Justícia de la Unió Europea va emetre una sentència el 2011 sobre alguns incompliments de la normativa comercial catalana sense fer cap referència a l’impost.

Tribut polèmic

El TSJC interpreta que el tribunal europeu considera que les restriccions d’ubicació i mida de les grans superfícies són adequades per a l’ordenació del territori i la protecció del medi ambient i “a la mateixa conclusió s’haurà d’arribar, clarament, respecte a l’impost en qüestió”. Però el tribut, pel qual la Generalitat ha recaptat quasi un centenar de milions d’ençà que es va posar en marxa, ha sigut polèmic des del primer moment. L’Associació de Grans Empreses de Distribució (ANGED) l’ha dut a Europa i la Comissió Europea en va demanar la supressió, fet que va forçar el Govern a introduir-hi modificacions per esquivar el veto.

stats