ANÀLISI

Txèquia veta la rebaixa de l’IVA al llibre electrònic

Aquesta reforma només es pot aprovar si hi ha unanimitat entre tots els països membres

Un any i mig després que Brussel·les proposés la reducció de l’IVA a llibres i diaris electrònics per situar-lo al mateix nivell que els mateixos productes en format paper, els ministres de Finances continuen sense poder aprovar aquesta modificació. “És una urgència”, va implorar el ministre alemany Olaf Scholz.

Els titulars de Finances van intentar ahir de nou a Brussel·les aprovar la reforma que permetria que els llibres, diaris i revistes electrònics tinguin el tipus d’IVA reduït. En el cas d’Espanya, aquests productes electrònics estan gravats amb un 21%, però els diaris i llibres en paper tan sols amb un 4%. Tot i així, com acostuma a passar a la Unió Europea, aquesta reforma només es pot aprovar si hi ha unanimitat entre tots els països membres, i aquesta modificació ha topat amb el bloqueig de la República Txeca. És la tercera vegada que passa això.

“El temps corre”, va alertar el comissari d’Afers Econòmics, Pierre Moscovici, que va recordar als ministres que són els països els que tenen “la possibilitat d’acabar amb una dualitat absurda”. Espanya és un dels països que més a favor s’han mostrat de modificar aquesta legislació. Tant l’anterior ministre d’Economia, Luis de Guindos, com l’actual, Nadia Calviño, ho han defensat.

Buscant la quota de mercat

Segons els càlculs comunitaris, amb la mesura s’evitaria la gran diferència que hi ha en l’impost entre les publicacions electròniques i les impreses, que oscil·la entre els 10 i els 20 punts de mitjana a la Unió Europea. A més, considera que la quota de mercat dels llibres i premsa digital podria augmentar del 5% actual al 20% gràcies a aquesta rebaixa fiscal.

Amb tot, el ministre austríac (país que actualment ostenta la presidència rotatòria de la UE) va assegurar ahir que estan “en la bona direcció” per aprovar la reforma “en un futur pròxim”. Àustria espera que es pugui arribar a un acord a l’octubre. El veto de la República Txeca és instrumental: amb aquest bloqueig el país espera aconseguir que, a canvi, s’aprovi una altra directiva –també sobre IVA– que pretén lluitar contra el frau.

Més continguts de